Református Egyházközség temploma Csenger bemutatkozása
1239-ből származik az első oklevél, melyben Csengert megemlítik. Egy 1322-es oklevélből kiderül, hogy András erdélyi püspök fakápolna építésére adott engedélyt a településen. A templom máig megmaradt reformátusnak, famennyezete széles deszkákból áll, mely valószínűleg 1745-ben készült.
Ha nem gondolnád, ez a vörös templom az 1300-as években indult fejlődésnek. Nagyrészt a mai napig megőrizte jellegzetes formáját, a hatszögletű tornya pedig egészen egyedülálló. Vacak, borús időben találkoztam tiszteletes úrral, aki a szomszéd épületben lakik, átjött, kinyitotta nekem az ajtókat, később megkaptam a karzat kulcsát is, aztán majd jelezzem, ha távozni készülök, addig érezzem magam jól.
Így hát megint enyém volt egy templom, még ha csak átmenetileg is, és kiélveztem minden percét. Nézd azt a kazettás mennyezetet! A zömök falakat, amik köröskörül támasztékokkal is meg vannak toldva. . . Na, de mit beszélek itt össze-vissza, nézd meg a képeket, és ha kedvet kaptál, személyesen is látogasd meg a templomot! érdemes!