A nyitrai gyökerekkel rendelkező Jeszenszky család Csibrákpusztát és Murgát az Amadéktól 1702-ben szerezte meg. Csibrák kezdetben magyar és rác lakosoknak adott otthont, de 1750 körül német telepesek is érkeztek. A XIX. század második felére azonban a falu elmagyarosodott, míg Murga végig tisztán német evangélikus település maradt.
A Jeszenszky család hírhedt volt a jobbágyaikra rótt súlyos terhekről, különösen az evangélikusokat érintette vallási intoleranciájuk. A XIX. század elején a család házasságok révén jelentős földterületeket szerzett a Gindly uradalomból, de hagyományosan Csibrák maradt a központjuk. A kastély legrégebbi része a mai főhomlokzatra merőlegesen álló szárny, amely a XVIII. század elején épült. A mai, saroktornyos, középrizalitos épületet Genthon és a műemlékjegyzék szerint Jeszenszky Miklós építette 1828-ban, de a pince kőajtókeretei, a barokk rácsok és a homlokzat stílusa alapján akár ennél korábbi is lehet. Jelenleg a falu kultúrházként használja, és néhány család is lakja, azonban az épület rossz állapotban van.
Van egy ismerősöm, aki (nemesi származék) a magyarországi nemesi családok és kastélyok, kúriák történetével foglalkozik, és - meggyőződtem róla - bármilyen kastély apró részletéről meg tudja mondani, hogy melyik az és hol van.
Azt hiszem, az ő kedvéért is ugrottam be Csibrákra kastélyt nézni, meg hát a sajátomért is, nem is tudom, melyik izgalmasabb, a felújított, kicsicsázott kastélyokban mászkálni, vagy a romos elhagyottakban. Ez a Jeszenszky féle kastély az utóbbiakhoz tartozik. Az épület 1830 körül épült, aztán ahogy szinte az összes kastély történetéhez hozzá tartozik, hogy felépítették, majd jött a történelem és lelakták, ezek, azok meg amazok. Egy darabig a falu kultúrháza volt. Most a senkinek a semmilye. A főbejárat lakattal zárva, de te ne törődj ezzel, a komoly látogatókat ez nem állítja meg, jobbról, balról, hátulról be lehet sompolyogni az épületbe, és nyilván meg is tettem. Nem tudom, mi lesz a sorsa. Nem tudom, minek örülnék jobbam, ha felújítanák az EU milliárdjaiért és odaadnák újgazdag cimboráknak, és azok kamerákkal, őrökkel és kutyákkal vernének el a kapuk elől, vagy maradjon így és járja tovább az enyészet útját. . .