A dabronci Szegedy-kúriát Szegedy Ferenc építtette az 1764 után. Később Szegedy Róza, Kisfaludy Sándor felesége és múzsája szülőházaként vált ismertté. A kúria már a XVIII. század végén L-alaprajzú, hétszobás, boltozatos tornácú épület volt, amelynek pincéje és szabadkéményes konyhája is kiemelkedett a korabeli vidéki építészetben.
A kúriát a XIX. század végén eklektikus stílusban újították fel. 1925-ben tűzvész pusztította el, de 1927-ben a Széchenyi család egy szombathelyi építésszel újjáépíttette, ekkor alakult ki a központi rész emelete is.
Ugyebár az osztályzatok olyanok, hogy vannak a leminősítő rosszak, meg vannak a felmagasztaló jók. A négyes az jó, látványosságok esetén meg azt jelenti, hogy érdekes. De mi legyen ez a romos szerencsétlen? Jó vagy érdekes? Nem ő tehet róla, nem a történelmi emlék, hogy ilyen.
Kijöttem a Dabronc melletti Ötvösön a Széchenyi kastélyból, és rögtön keresni kezdtem a Szegedy kúriát, meg is kérdeztem egy komát a helyszínen, hogy hol tudja, de semmit nem tudott róla. Közben ott álltunk tőle 50 méterre. Egyébként jól látszik az útról, az az országút-féle választja el a kastélyt a kúriától. Egy ismerősöm szerint, aki elsőrangú kastély- és kúria-szakértő, ez az ország egyetlen megmaradt copf stílusú kúriája. Ezt úgy erősen vitatnám, mert rákerestem a neten és elég sok kúriára rámondjuk, hogy cop stílusban épült. Egyébként a frontoldalán eléggé le van vágva a magas gaz, viszont combig ér a csalán, de hál'Istennek hosszúnadrágban voltam. A ház oszlopos tornácai felé viszont brutális magasra nőtt az elvadult növényzet, az építészeti stílust így nehéz volt tanulmányozni. Hát ennyi látszik. . . ez volna hát Szegedy Róza szülőháza. Persze, hogy bementem ahová be lehetett, méltatlan az állapota, ott hal meg ez a ház meg a benne lakó történelem a szened láttára.