A monumentális, Debreceni Református Nagytemplomtól karnyújtásnyira fekszik a zenélő, Milleniumi szökőkút, melynek éke a vízgyűrűkkel körülölelt főnixmadár, ami a város újjászületését hivatott szimbolizálni.
Ha pedig szeretnétek még tovább fokozni a vízi örömöket, akkor azt ajánljuk, hogy a Debreceni Egyetem Főépülete előtt elnyúló, 65 méter hosszú és 20 méter széles medencét is keressétek fel, melyet zabolátlan vízsugarak szelnek keresztül!
A híres református Nagytemplom előtti Kossuth téren, a Kossuth-szoborcsoporttól nem messze, az ugyancsak hírneves Aranybika Szálló előtt hol másutt? találjuk a Főnix-szobrot, amelyet inkább mondanék Főnix-díszkútnak.
A kompozíció központi eleme, a kiterjesztett szárnyú, a ragyogó napba tekintő, tűzből újraéledő főnixmadár a város címerének csúcsán állva is - jelképezi Debrecennek minden vészből, gyakran tűzvészből, pusztulásból való megújulását. Pázmándi Antalnak a tér járószintje alá süllyesztett alkotása 2001 óta díszíti a teret, ezért nevezik millenniumi szökőkútnak is. De nemcsak díszítő elem, hanem találkahely és a kisgyermekes szülők kedvenc pihenőhelye is, hiszen a gyerkőcök elragadtatással figyelik a szökőkút színes környezetben, érdekes formák között feltörő vízoszlopait. Én is elüldögéltem ott egy kicsit, jól éreztem magam, ám de meg nem szerettem. Nekem az ilyen szecessziós-népies stíllel kapcsolatban mindig vegyesek az érzéseim. Az meg kifejezetten nem tetszett, hogy a kútban, egy íves falrészleten Hun legenda-csempegrafika található. Hogy kerül ez ide tematikájában? Meg egyébként is olyan hatású, mint egy kommersz fürdőszobai csempedísz. . .
Nekem egy kicsit a tér tereptárgyait elnézve, valamennyire kilóg a sorból. Olyan kis vegyesházi. Jó, értem, honfoglalási kép lent hátul, Debrecen városának meg a tűzből újjáéledő főnix a jelképe. Hát akkor ezért. A madárhoz vezető díszfal nem kicsit zavaros, meg hát az, hogy mindenhol olvastam, hogy ez az ország legnagyobb zenélő szökőkútja, hát ok.
. . a margitszigeti nem nagyobb ennél? Jó, akkor nem. De ilyenkor, aszály idején jólesik látni a sok vizet itt. Gondolkodtam, hogy ha debreceni lennék, akkor fenebüszke lennék rá? Nem tudom, nem vagyok debreceni.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 3 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.