Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

SIVÁRSÁG, MODEM A NEVED

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ DebrecenMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen a térképen

Érdekes 2024. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. szeptember 4.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Debrecen kulturális belvárosában, a híres Református Kollégium, a Déri Múzeum és mások közelében, tulajdonképpen a Kölcsey Kulturális Központtal összeépítve nyílt meg 2006-ban a már monumentális külseje miatt is feltűnő MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ. A MODEM időszaki kiállításai esetenként nemzetközi hírnevet is szereznek, de mindenképpen a modern művészet hazai kedvelőit vonzó hellyé vált az intézmény az elmúlt közel két évtizedben.
Anno, a megnyitása idején egy kedves grafikus barátom is részt vett itt egy kiállítás megrendezésében, és azt mondta örvendezve, hogy végre egy olyan hely, amely teljességgel alkalmas ilyen célokra. Mindezidáig nem volt alkalmam, hogy meggyőződjek állítása igazáról, de most egy különleges bemutató miatt a MODEM is bekerült debreceni hétvégénk programjába. A Los Angelesben élő török Refik Anadol, a kortárs művészet, a mesterséges intelligencia (MI) által generált varázsos installációk sztáralkotója először állít ki önállóan hazánkban, itt, a MODEM-ben.
Anadol 32 m2-es LED-falat igénylő videómunkáját mutatják be, mely a 13. században élt Mevlana Rumi, perzsa költő, filozófus, tudós és szúfi misztikus emlékére készült. A kiállítás célja, hogy szemléltesse, hogyan lehet a digitális és a hagyományos művészetet egymással vegyítve magával ragadó élményt teremteni.
Egy hatalmas, sötét terem egyik végében helyezkedik el a LED-fal, előtte mindössze három ülőke. Amikor mi a párommal ott voltunk, rajtunk kívül nem volt más a jókora térben, csak a két felvigyázó. Ha egyszerre több a látogató, akkor nem is tudom, ők állnak? Néhány perces csak a videó-összeállítás, de ahogyan a recepción a hölgy is mondta, ajánlatos legalább háromszor megnézni, hogy értsük egy kicsit. Jobb ezt ülve megnézni. A műről viszont nem kell itt írnom, nem is vagyok műkritikus, csupán a helyet minősítem.
Azt a helyet, amely 18 évvel a megnyitása után is olyan, mintha csak pár hete kezdte volna el működését. Sivár, üres, nincs belakva. Hatalmas, fölöslegesnek érződő terek egy betoncsarnokban. Nem működő Zöld kincs nevű kávézó műfüves díszítményekkel... Lélektelen betonbunker.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (12)
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - EgyébMODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen - Egyéb

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ további értékelései

2024.07.10egyedül
Kihagyhatatlan
100 év természet, tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből. A kiállítás a bank gyűjteményének egy szeletét mutatja be, a hagyományokból a klasszikus modernizmusba való átmenetet. Benczúr Gyula, Csók István, Mednyánszky László, Szőnyi István, Egry József, Berény Róbert festményei...
Népszerű szállások a környéken
Peró Vendégház Debrecen - Húsvét
Peró Vendégház Debrecen
8.000 Ft / 2 fő / éjtől ellátás nélkül
Silver Hotel Hajdúszoboszló - Legjobb ár félpanzióval
Silver Hotel Hajdúszoboszló
93.656 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló - Spa ajánlat fürdőbelépővel
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló
112.800 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval