Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A KÖLTŐ SZOBRA

Ady Endre - Medgyessy sétány DebrecenAdy Endre - Medgyessy sétány Debrecen a térképen

Kihagyhatatlan 2024. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. szeptember 9.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A debreceni Nagyerdő területén a városhoz kötődő jeles személyiségek szobrai állnak. A Medgyessy sétányon több jeles magyar író, költő szobrát találhatjuk meg.
Ady Endre itteni szobra is Melocco Miklós alkotása, miként benn a városban is van tőle egy Adyt ábrázoló mű. Azt még nem láttam, a fotók alapján nem is érdekel különösebben. Na de ez itt! Ez maga Ady, ahogyan áll a súlyos bronzalak nehézkes nagykabátba zárt tömbként, és néz szembe a saját halotti maszkjával.
Ady rövidebb megszakításokkal 1896 őszétől 1899 végéig élt Debrecenben. Szülei unszolására érkezett ide, hogy jogot hallgasson a Református Kollégiumban. De persze a jogi tanulmányoknál jobban érdekelte a színház és az írás. Debrecen büszkén hirdeti, hogy két évig otthont adott a modern magyar költészet ikonikus alakjának, de nemigen hiszem, hogy Ady ugyanilyen nagyra értékelte volna az itt létét. Nem sok közös lehetett benne és a hideg, rideg cívisvárosban.
A szobrot 1977-ben, a Kádár-korszak kellős közepén állították fel a Nagyerdőben, Ady Endre születésének 100. évfordulója alkalmából. Az évfordulós alkalom és a szobrász alkotói indíttatása esett egybe, hiszen, ahogy Melocco fogalmaz: a magyar költészetből ő áll hozzám a legközelebb. Ő tetszik a legjobban. - Hozzám is. Nekem is.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
Ady Endre - Medgyessy sétány Debrecen - EgyébAdy Endre - Medgyessy sétány Debrecen - EgyébAdy Endre - Medgyessy sétány Debrecen - EgyébAdy Endre - Medgyessy sétány Debrecen - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Peró Vendégház Debrecen - Húsvét
Peró Vendégház Debrecen
8.000 Ft / 2 fő / éjtől ellátás nélkül
Silver Hotel Hajdúszoboszló - Legjobb ár félpanzióval
Silver Hotel Hajdúszoboszló
93.656 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló - Spa ajánlat fürdőbelépővel
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló
112.800 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval