Buszmegállók, taxiállomás, villamossín és a Klinika főbejárata - ilyen környezetben áll 1984 óta Varga Imre szobrászművész Professzorok című szoborkompozíciója a forgalmas Nagyerdei körúton.
Érthető, mégsem igazán szerencsés elhelyezkedés ez, annak ellenére sem, hogy az Orvostudományi Egyetem (Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centruma) tetszetős főépülete előtt áll, és a figyelmet a két férfialak körül elhelyezett magas krómacéloszlopok is az alkotásra kellene, tereljék. Az egyetemre igyekvő diákok és a klinika betegei, az őket látogatók nemigen vetnek pillantást a két csüggeteg bronzalakra; valószínűleg a debreceniek többsége sem tudja kik ők, és miért éppen itt áll a szobruk. A kompozíció Sántha Kálmán agysebész, akadémikus és Kettessy Aladár szemész professzorok alakját idézi, amit jó lett volna valahol jelezni a kiterjedt talapzaton. Ezt a talapzatszerűséget egyébként is érdemes lenne felújítani, mert ottjártunkkor (2022. ápr. végén) úgy nézett ki, mint egy lepusztuló tyúkól padlózata. Egyébként mindkét professzorról van benn a Klinika területén, a szoborkertben is, a Varga műtől lényegesen eltérő stílusú alkotás. Akit érdekelnek a debreceni orvostudomány, a klinikai oktatás jeles személyiségeinek többnyire bronz mellszobrai, annak érdemes besétálni a Klinika területére, és ott az ápolt parkban ezeket megtekinteni.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 11 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.