Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

TISZTA KLASSZICISTA

Festetics-kastély DégFestetics-kastély Dég a térképen

Kihagyhatatlan 2024. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. október 6.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Most még az eddigi állami kezelési rend szerint lehet látogatni a privatizálásra meghirdetett kastélyokat, így a szépen felújított dégi Festetics-kastélyt is, ahová dunántúli kirándulásunk során elsőként betértünk. Dég közel van a Balatonhoz, így könnyen összeilleszthető volt a két úti cél.
A dégi Festetics-kastély az egyetlen olyan klasszicista stílusú kastély, amely a mai napig látogatható Fejér megyében. Ezenkívül egyedi az is, hogy itt található Magyarország legnagyobb, 300 hektáros angolparkja, amely körülöleli a kastélyt, és több mint fele a látogatók által is bebarangolható. Az épület látványa, főként a hátsó oldali, valójában főbejárati homlokzat pedig sokaknak lehet ismerős, ha nem is jártak még Dégen. A nagy sikerű Kincsem című film több jelenetét ugyanis itt vették fel.
A kastély az 1810-es években gróf Festetics Antal megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét, Pollack Mihályt bízta meg. Olyan magyarázatot is olvastunk itt, hogy az építésznek ez a kastély volt egyfajta előtanulmány a Magyar Nemzeti Múzeum megtervezéséhez.
Párját ritkító Dég kastélya azért is, mert találkozhatunk gazdájának a szabadkőműves mozgalomhoz való kötődésének emlékeivel. A rejtélyes, tiltott, titkos mozgalom bemutatásának külön termeket szenteltek az emeleten. Nem állítom, hogy elolvasva az ottani magyarázatokat most már jól értjük, mi is volt ez a szervezet, de akit érdekel, ezen az alapon elindulhat. Mi inkább a földszinti ovális teremben gyönyörködtünk belülről, merthogy kívülről a titkos összejövetelek elrejtése érdekében, nem nagyon feltűnő az ott léte.
Az viszont feltűnő, hogy szinte egységes, empire stílusú a ház berendezése, ami Magyarországon nem gyakori stílus. Megtudtuk, hogy egy magángyűjtemény darabjait láthatjuk.
Érdesség az is, hogy a szépen felújított és berendezett helyiségek kontrasztjaként bemutatnak néhány eredeti állapotában meghagyott kis szobát is.
A kastélyban óránként indult vezetett látogatás, amikor ott jártunk. Sok érdekességet megtudtunk és kérdezhettünk is a vezetőtől.
Mondhatni, kötelezően megtekintendő még a parkban egy kis tavacska mellett található Hollandi-ház, amely ugyancsak ritkaság, de nekünk a késő nyári melegben erre már nem volt erőnk. Inkább pihegtünk egy kicsit, és finomságokat fogyasztottunk a kastély kitűnő kávézójában.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (20)
Festetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - EgyébFestetics-kastély Dég - Egyéb

Festetics-kastély további értékelései

2023.10.01a párjával
Kihagyhatatlan
A kastély szépen felújított, gyönyörű szobrokkal. A parkja lenyűgözött bennünket. Rendezett, csodás fákkal, gyönyörű híddal. Egy igazi csoda
2023.09.30családjával
Kihagyhatatlan
Miután a családom ebből a Fejér megyei kis faluból származik , így természetes volt , hogy folyamatosan a kastély parkjában kalandoztunk az őshonos fák, növények között. A kastélyt Pollack Mihály tervezte, és az egyetlen látogatható klasszicista kastély, az ország legnagyobb angolparkjával. A...
2023.09.29barátokkal
Kihagyhatatlan
Nagyon szép park, sok látni való, kirándulásra sétára tökéletes időtöltés, és romantikázni.
Népszerű szállások a környéken
Fried Kastély Hotel Simontornya - Akciós Kastélyélmény
Fried Kastély Hotel Simontornya
62.896 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
CE Plaza Hotel Siófok - Őszi wellness élmények
CE Plaza Hotel Siófok
79.900 Ft / 2 fő / 2 éjtől teljes panzióval
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Őszi szünet
Prémium Hotel Panoráma Siófok
97.800 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval