Az 1850-es években a Wenckheim grófok a Holt-Fekete-Körös, valamint a Vésztői út által határolt területen parkot alakítottak ki. A 3,7 hektáros park 1979 óta természetvédelmi terület. A Wenckeim család mauzóleumát az angolparkban találhatjátok.
Kihagyhatatlan 2023. augusztus 1.a párjával járt itt
A kripta-kápolna vagy mauzóleum Doboz község éke. A Szent Kereszt Felmagasztalása nevű templom mellett áll, de kapcsolódik is hozzá meg nem is. Szerencsére az fiú vagy férfi (aki eljött kinyítani a templomot), kérésre a mauzóleumot is kinyitotta, páratlan élmény. Ez a két épület együtt a kirándulásaink feledhetetlen ékszere.
Az azért érdekes, és más hatalmasságoknál is elmorfondíroztam azon, hogy a birtokuk milyen elképesztő távolságokat ölelt át, sok kastéllyal, kúriával, aztán egy távoli, ki tudja, miért pont itt temetkezési hellyel. A Wenckheimeknek egyébként több is van, van, ami látogatható, van, ami zárt és csak kívülről megtekinthető. Ha valakit érdekel, javasolnék egy Wenckheim-túrát, kastélyokkal, kriptákkal, érdekes élmény végigjárni őket, és legalább tartalmasan töltöd ki az időd céltalan bolyongás helyett.