Döbrönte várának első épületeit Himfy Benedek építtette 1367-1374 között. Legkorábbi említése “Zarwaskw castrum” néven történt, ami annyit tesz: Szarvaskő Vára. A 15. században a vár 2 évre kikerült a tuladjonosai kezéből Mátyás király büntetése nyomán, miután Debrenthei Tamás kirabolta a pannonhalmi apátságot.
Bár visszakerült kezeikre a vár, többször elzálogosításra került és végül a Himfy családról átszállt az Essegváriakhoz. Azonban őket is utolérte az fiúági kihalás, és innetől kezdve a vár sosem lett újra családi rezidencia, sem kincstár vagy okirattár. 1594-1598 körül hagyhatták el az emberek végleg. A falu XVIII. századi német telepesei a köveit elhordták. Ma az egykori vár romjairól remek kilátás nyílik a hegyek közé ékelődött Szarvaskőre és a környező vidékre.
Nehéz meghatározni, hogy egy pár falrészből álló várromon mi tetszik vagy mi nem. Talán az út odáig egy érdekesség, felfedezni valamit, ahol még nem voltál. Kilátás a tájra, itt nincs belépődíj, ajándékbolt, csak a falak maradványa, meg a fantázia, hogy mi lehetett itt egykor és miért ide építették? A bakonyi várak egyike volt. Egyszer érdemes ide is ellátogatni.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 8 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.