Drégely vára a Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől egyforma távolságra, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas vulkanikus sziklacsúcsán magasodik. A magyar történelem egyik leghősiesebb várostromának a helyszíne a Drégelyvár, mely 1552-ben a gazdag felvidéki bányavárosok ellen meginduló hatalmas török sereget 4 napig tartóztatta fel Szondy György várkapitány vezetésével.
A rommá lőtt vár bizonyítja a maroknyi páratlan magyar vitéz hősiességét. A gyalogosan elérhető, szép kilátást nyújtó vár napjainkban már népszerű turistalátványosság.
Kihagyhatatlan 2024. október 20.barátokkal járt itt
Szeretem ezt a várat, sokszor voltam már itt. Most túrát vezettem, így 5-en zarándokoltunk fel ide. Csodás idő, körpanoráma fogadott minket. Közben elmélkedtünk a borzalmas 3 nap tragédiájáról és főhajtással távoztunk e hősi tettek színhelyéről. Minden magyarnak élete során legalább egyszer el kéne jönnie ide.
Ide azért fel kell jönni, ha már az ország vagy 30 várában előfordultam, ez nem maradhat ki. Szerintem magamtól megtanultam gyerekkoromban a Szondi két apródját, még ma is tudom, amikor meg Koncz Zsuzsa még énekelte is, akkor vele énekeltem, ha hallottam. Tényleg az egyik legszebb magyar vers.
A valóság valószínűleg árnyaltabb, de ahogy Eger ostromát Gárdonyi Géza tette naggyá és ismerté, úgy Drégely haláltusáját meg Arany János. Más várak meg irodalmi háttér nélkül csak úgy elestek, csendben. Meghökkentő túlerő a 12000 ember a 150 várvédővel szemben. Négy napi ostrom, és nem adták meg magukat. Örök erkölcsi példa lesz ez, amíg csak irodalom- és történelemoktatás lesz Magyarországon. A valóságtartalma meg egy más dolog. De mi a várromokra a legendákért mászunk fel, hinni az ezekről szóló hősi eposzokat. Zrínyit Szigetváron, Jurisicsot Kőszegen. És el is meséljük a gyerekeinknek. Mi ma azt hiszem a hosszabb utat választottuk, Drégelypalánk felől, autó parkolóban, és onnan még 2 és fél kilométer emelkedő gyalog, De megérte!
Kihagyhatatlan 2020. július 15.gyerekekkel járt itt
Családi kirándulásként látogattunk el Drégely várába, amely a kis nógrádi falu határában található. A kitáblázott parkolóhelyről a túraútvonal - kb. 2 és fél km - először a vonatsíneken haladt át, majd a Scheffer-kút pihenőhelynél kanyarodott fel az erdős hegyi túraösvényre, ahol jó tempóban kb.
30 perc alatt elérhető a vár, bár mi lassabban, kényelmesebben haladtunk, megállva fotószünetekre és szusszanásra is. Utunkat leginkább a számtalan agresszív szúnyog keserítette meg, amelyek minden árnyékosabb ponton támadásra készen vártak. Az utolsó szakaszon mi a rövidebb, de meredekebb utat választottuk felfelé, visszafelé kipróbáltuk a lankásabbat is. A vár ingyenesen látogatható, nincs körbekerítve, nem őrzött. Állapota igencsak romos, de a fekvése és a hangulata így is megkapó. Csodás a körpanoráma a tetőről. Szondy György várkapitány és kis csapatának 1552. évi hősies helytállására a jelentős túlerőben lévő török sereggel szemben információs tábla, emléktábla, koszorúk és egy fekvő sírkő (nem itt van eltemetve) emlékeztetnek. A várra felvezető úton az Apródok útja tanösvényt alakították ki. A gyerekek nagy örömére visszafelé az erdőben egy lábatlan gyíkkal is találkoztunk.