A dunaföldvárról készült leírásokban és tudományos munkákban Öregtorony, Csonkatorony, vagy Töröktorony néven ismertetett négyszögletes alaprajzú várépület építéséről írásos dokumentumok nem maradtak fenn. Hogy pontosan mikor építették, nem ismeretes, de valószínű, hogy a XVI. század elején emelték.
Nyitva tartás: április 19-től 2013 október 31-ig kedd-vasárnap 10:00-18:00 (hétfő szünnap) Kiállítások Vak Bottyán emlékezete
Rózsalevél, felkap a szél. . . Sárdy János emlékkiállítás
Álltam Dunaföldvár centrumában, a Beszédes József szobrot kukkoltam, amikor ott van ám a tábla az út mellett, hogy Török torony arra. . . na, hát mi kell még? ZigZag fejedelemasszonnyal ellentétben én nem találtam üresnek az utcát, a világ végére el kellett menni parkolni, azaz a templomdombra, de ennek is megvolt magyarázata.
A rengeteg autó rengeteg embert hozott, fúvós fesztivál van a várudvarban, most éppen a honvédség zenekara nyomta a hangos levegőt a hangszerekbe, egyébként meglehetősen izgalmasan játszottak, csupa érdekesség volt a műsor, ameddig ott voltunk, Frank Sinatrától a Beatlesig sok minden. Hát ezzel a háttérrel hágtunk fel a toronyba, ami meglepetésünkre nyitva is volt. Senki nem kérdezett semmit, rajtunk kívül mindenki a nézőtéren ült, önállóan kapcsolgattuk fel meg le a villanyokat, illetve a zárban lévő kulccsal önkényesen nyitottam ki a torony felső teraszát egy kis nézelődésre. Szóval, nem csak múzeum ez, kilátó is. Egyébként pont úgy van, ahogy alant már elhangzott, körben azért vannak romok, falcsonkok, és van egy ilyen rendbehozott múltszerűség múzeumnak. A kilátás többet ér, mint a tárlat, de azért a kiírt táblák is tartalmaznak érdekes adalékokat a török korról, ajánlott is mindenkinek, mindenképp az idelátogatás!
Dunaföldváron átutazóban jártunk, csak egy kis pihenésre, felfrissülésre álltunk meg, gyors netes keresés után arra jutottunk, hogy a város fő látványossága a vár, amelyet a helyiek Török-torony vagy Csonka-torony néven is emlegetnek. Úgy tűnik, még a nyári csúcs-szezonban is kevés a turista, ugyanis szinte a vár bejárata előtt le tudtunk parkolni minden gond nélkül.
Turista buszoknak, csoportoknak nyoma sem volt. A vár mögül csodás kilátás nyílik a Dunára és az azt átszelő hídra. Egy jópofa fából épült kapun lehet a várba gyalogosan belépni. A várudvar nagyon hangulatos. A 15-16. században épült vár és a múzeum sem tartozik a kiemelkedő látnivalók közé, de ha erre jár az ember, azért érdemes megnézni. A várral kapcsolatos szomorú történelmi esemény volt, hogy II. Lajos ifjú királyunk 1526-ban innen indult el a mohácsi csatába, ahol mindössze 20 éves korában életét vesztette. A vármúzeum állandó kiállítása a törökköri Magyarországot mutatja be, illetve időszakos kiállítások szoktak lenni helyi, kevésbé ismert művészektől, ill. a helyi alkotóműhelyből (dunaföldvári fotók, helyi kortárs festmények). A vártorony mellett Magyar László szobra látható, aki dunaföldvári származású Afrika-kutató és felfedező volt a XIX. században.