Kligl Sándor alkotása, amely Beszédes József vízépítő mérnök alakját ábrázolja a város központjában található. A szobrot 1991-ben állították, így állítva emléket Beszédes Józsefnek, akit Dunaföldváron temették el.
Köszönöm Ugor bejegyzését erről szobor-párosról (ha van egyáltalán ilyen művészeti szakszó. . . ), vagy talán helyesebben kétalakos szoborról, mert így már le merem írni, hogy amikor két hete ott jártunk, elsőre bizony bennünket is meglepett, hogy mi lehet ez vajon.
Szoborcsoportot már láttunk többet, de ez két férfialak egymástól néhány méter távolságra egy kis központi helyzetű terecskére kihelyezve. Aztán persze mi is gyorsan kiderítettük, kik ők, és miért itt mérik a földet: Beszédes József vízépítő mérnök és a figuránsa, aki tartja neki a jelző mércét. Hogy pontosan mikortól dolgoznak itt bronzba öntve, arról egymástól némiképp eltérő évszámokat találtam, de ha azt írom, mintegy 30 éve, az elfogadható időmeghatározás. A többi tudnivalót pedig Ugor már szépen összefoglalta.
Amikor ott bekanyarodtunk a sarkon, úgy fél szemmel rávetültem, de közben figyeltem is a kanyar ívét, ugyan már, mi ez? Valami festőnek látszik. mondta a nejem. Igen úgy van valami festő, talán állvánnyal, de milyen festő kötődik Dunaföldvárhoz? Kb. 100 méter után meg is tudtam állni, persze, hogy megnéztem. De nem fest, hanem mér!
Tipikus földmérő, ott áll a mérőléccel a segéd is, nocsak, akkor ki ez? Hát Beszédes József! A reformkor nagy vízmérnöke! Valaha a nagy folyók Magyarországon nagyon sok katasztrófát okoztak, szabályozni kellett őket. Beszédes a Duna szabályozásában vette ki a részét. Dunaföldvár hídja is az ő nevét viseli, Szobrai vannak Siófokon, Szarvason, Székesfehérváron, sokfelé. De itt egy egészalakos álló, méltó, valamit letett ez az ember a tudomány asztalára, sokat köszönhet az ország neki. Itt van eltemetve Dunaföldváron.