Koltai László, Mezőfi Zsuzsa és Kockás László készítette a csertölgyet szimbolizáló alkotást, mely a 700 éves Ecser történelmének állít emléket. A részletgazdag alkotáson a város címere, a 700-as évforduló, valamint kis fémtáblák, rajtuk régi és mai Ecseren élő családok, továbbá az alkotáson dolgozók nevei olvashatóak.
Ecser címerében egy csertölgy van. Meg a nevében is van cser, ugyebár. Ráadásul Ecser 700 éves. El is pusztult rendesen, de újraélesztették, mégpedig a 18. száradban idetelepített szlovákok. Na, ezek a számok nem fedik egymást pontosan, de hát ilyen a történelem.
Ez az emlékmű, aminek a neve vagy csertölgy, vagy az, hogy Ecser 700 éves, úgy építkezett, hogy az alapjait jelentő dombocskát úgy hordták össze, hogy azok a földdarabkák a Trencsén megye hegyeiben lévő kis falvakból valók, ahonnan ennek a községnek a lakossága származik. A törzsön a csillogó névtáblák a régi családneveket mutatják, hát, ezektől az ősöktől származnak itt az emberek. Hogy aztán milyen volt átköltözni egy másik országba pereputtyostól és ott újraépíteni a lerombolt idegen hazát, azt nem tudom. De itt élnek ezek az emberek most már évszázadok óta és mi különbözteti meg őket tőlünk? Semmi. MI vagyunk ők és ők mi. Így nézz erre az emlékműre.