A település központjában látható a bronzhatású speciális műgyantából készült kétalakos szoborkompozíció, ahol a népviseletbe öltözött pár "mars lépést" táncol.
Hát, ha Ecser, akkor ecseri lakodalmas! Meggyőződésem, hogy sok embernek ez ugrik be először, ha hallja a település nevét. Nem véletlenül! A Magyar Állami Népi Együttes több mint ezer alkalommal vitte színre a tánckompozíciót, az együttes és a tánc neve szinte egybeforrt a köztudatban. De szép is nagyon, mit is mondjunk. . .
Hát én ezelőtt a tánc előtt hanyatt vágtam magam. Nem képletesen, hanem tényleg. Történt tegnap, hogy itt fényképezgettem a szobrot, aztán ráléptem egy jelentős szintkülönbségre, ami a térkövek közt akad, és akkorát estem, mint az ólajtó. Térdre, könyékre, csuklóra, és a hátamon álltam meg, mint egy felborított bogár. Na, most ahhoz képest, hogy 50 éve eléggé aktív néptáncos voltam, nagyon sokáig tartott, mire fel tudtam valahogy állni. Talán nem tört el semmim. Hát ilyen ez a szobornézegetős élménytúra. De erről a szobor természetesen nem tehet, az táncol vígan tovább.