Wild László alkotását 1989. november 1-jén állították fel. Alternatív címe az örökmécses, mely a város címerét viseli. Az emlékművet egy neogótikus stílusú síremlékből készítették.
Egerben nem volt II. világháborús emlékmű. pedig a város maga szintén nagyon megszenvedte, hogy a háborús vereségünk alkalmával két idegen hadsereg rombolta szorgalmasan, miközben egymást se, meg a civileket sem kímélték. Én is véletlenül találtam rá erre a különleges emlékeztetőre, a Tűzoltó Múzeumba igyekeztem és ez ott áll éppen előtte.
Egy neogótikus síremlékből készült, örökmécses lett elhelyezve benne, többféle neve van, több helyen kereshető, de meg kellene nézni, ha valaki arra járna. De ez a forma valahogy illik is a régi belváros széléhez.