St. Andrea Szőlőbirtok & Pincészet Egerszalók bemutatkozása
A St. Andrea Szőlőbirtok története 1997-ben indult, és azóta itthon szinte mindenki hallott róluk, hiszen újabb és újabb díjat kaptak kiváló boraik. Az alapító borász Dr. Lőrincz György, felesége pedig a névadó Andrea. A birtok az Egri borvidéken összesen négy településen, kilenc dűlőben, 53 hektáron gazdálkodik.
Egerszalóki pincészetüknél borkóstolóval egybekötött pincelátogatást is kérhetünk, ahol közelebbről is megismerhetjük, illetve megízlelhetjük a termőhely adottságait és Eger bortermelő hagyományait reprezentáló borokat.
A St. Andrea Pincészet honlapján található ars poeticát választottam címként. Kis családi pinceként 1997-ben indult a történetük. A szőlőbirtokot 2002-ben alapították Egerszalókon, amely nevét Lőrincz György tulajdonos feleségéről, Andreáról kapta. Az azóta eltelt évek során számtalan neves díjat nyertek boraikkal.
2015-ben Budapesten is letették a névjegyüket igen színvonalas éttermük megnyitásával, amelyet 2017-ben követett a Vörösmarty téri exkluzív Sky Bar. A szőlőbirtokon előzetes bejelentéssel szerveznek borkóstolóval összekötött pincetúrákat, de a borszaküzlet hétfőtől szombatig nyitva tart 18. 00 óráig. A hőforrástól indulva a falutábla után nem sokkal jobbra találjuk őket, az elegáns épület előtt tágas dísztér és parkoló található. A vendégek fogadtatása, a tájékoztatás, az odafigyelés és a hely egész hangulata lenyűgöző. A borok mellé frissen sütött bagettet kínálnak olíva olajjal és sajttal. A széles borkínálatból ezúttal leginkább a Pinot Noir-okra koncentráltam, amely fajtából 3 féle palackot kínáltak. Kóstolást követően a választásom a "Valóban méltó" fantázianevet viselő, 2017-es évjáratú borra esett (7500 Ft), amelyet ajándékba szántam. Lehet bankkártyával is fizetni. Aki Egerszalókon jár, nézzen be, érdemes!