Az emlékhely a Lőkösházi és Kétegyházi utak találkozásánál található, melyet 2001. augusztus 18-án avattak fel és a magyarországi németek kiűzetésének állít emléket, mely 5619 főt érintett.
Azért említeném, hogy rosszkor láttatom, mert nem minden nap járok Elekre. Amikor itt áthaladtam, azonnal kiszálltam, hogy közelebbről megnézzem ezt a szoborcsoportot. Tudja a manó, hogy is van ez, olyan ez nekem. mint ahogy a zsidókkal vagyok, nem én követtem el a mérhetetlen aljasságot ellenük, de életem végéig szégyellni fogom mások helyett, akik viszont nem szégyellik magukat.
Ugyanígy érzek a kitelepített, elüldözött svábokkal is. . . szégyen, és mindig megállok a kitelepítési emlékműveknél. De látod, nem szerencsés napszakban, árnyékba borultak a szobrok, mennyivel szebben mutatnának a képen teljes napsütésben. De miért is? Hiszen ez egy árnyékfolt a lelkünkön. szóval, igen, talán mégis a helyén van az az árnyék.