2022. augusztusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. augusztus 14.Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Régóta szerettem volna eljutni ebbe az étterembe, amelyet évek óta a figyelemre méltó, ajánlott kategóriában találunk. A 2022. évi Dining Guide étteremkalauzban 80 ponttal a Top100-on belül kaptak helyet. Etyek csupán 26 km-re található Budapesttel és autópálya (M1), illetve főút (1) is összeköti a várossal, mégis kb. 1 órát vett igénybe háztól házig, mire kijutottam. A sváb nagyközség leginkább a borturizmusról vált híressé, A Rókusfalvy Fogadó idén éppen 20. születésnapját ünnepli, mely mára országos ismertségnek örvend.
Közvetlenül a falut átszelő főút mellett a dombon található a fogadó, elsőre nem is sikerült parkolóhelyet találni. Aztán láttam, hogy a szomszédos alsó Horváth utcában vannak parkolók, de ahhoz kellett egy plusz kanyart tenni. Az étterem saját parkolójában így sem volt hely, de kicsit visszább, a Kálvária-dombbal szemben már sikerrel jártam. Az éttermet innen lentről lépcsőn lehet megközelíteni, alatta pincesor húzódik, vagy fentről az Alcsúti útról, de itt nincs járda az út mellett. A teraszon kaptam helyet, ami sajnos nem volt sem szellős, sem árnyékos, így eléggé leizzadtam az ebéd végére. Mivel két buszos csoport is érkezett, előre jelezték, hogy hosszabb lesz a várakozási idő. Ez sajnos túlságosan is valóra vált. Később jöttek olyan vendégek is, akiket egyszerűen elküldtek a konyha "bedugulása" miatt. Azért volt fura ez a helyzet, mert az étterem nem volt tele. A 2 csoport beltérben 1-1 különteremben kapott helyet, míg a többi vendég a teraszon elszórtan, de a terasz jó 1/3-ig volt telített.
A két oldalnyi étlapon főleg klasszikus magyaros ételek, némi nemzetközi színnel, törekednek környékbeli alapanyagokat felhasználni. Az ételek árazása magas, véleményem szerint túlzott. A normál étlapot heti ajánlat egészíti ki. Levesek és desszertek ára is 3000 Ft feletti, Előételek 4000 körül, sőt felette, főételek 5-8000 Ft között. Húsok terén gyöngytyúk, marha, kacsa, sertés, süllő, lazac, vaddisznó, bébicsirke szerepel az étlapon.
Az ízelítő falatka kacsamájas krém, túlságosan folyós volt, ízben a harmónián túl intenzív (konyakos-sós), a hozzá adott 2 kis szelet bagett egyike (1-1 szelet fehér és félbarna) száraz.
A házi szőlőlének nagyon megörültem (300 Ft/dl), gyakorlatilag finom must jelleg, viszont jelentősen hígítani kellett vízzel, mert így szörpnek nagyon tömény, émelygős volt.
A gulyásleves marhapofából készült (3290 Ft), a lé jó, de nem átütő, a zöldségek túlságosan aprók és túlfőttek, a húsban vannak rágós, kövér részek is. Csipetke nincs benne. Külön hoztak mellé csípőset. Ugyanaz a házi bagett érkezett hozzá, mint a falatkához, de csak a fehér változat. A főétel helyett egy hideg előételt, kacsa pástétomot kértem. Erre rengeteget kellett várni, pedig ezt nyilván nem most dobták össze a konyhán. Vajas tésztában sült, pörkölt pisztáciákkal és erdei gombákkal (4790 Ft). Ez a fogás nagyon nem érte meg az árát. A "tészta" 1-1 réteslapot jelent a vékony téglalap formájú ételen. Az ízek nem intenzívek, a tónusok nem markánsak. Az apróra vágott gomba csomók jellegtelenek. A fogás mellé nem érkezett kenyér!
A morzsás terítőt nem takarították le.
Hallottam, hogy egy másik asztalnál panaszkodtak az ételre (miszerint a kacsacomb száraz volt), de kompenzációt nem kaptak, együttérzést sem igazán.
A fogyasztást +12% szervizdíj terheli. Az egyik pincér kedves volt, ő szabadkozott a vendégeknek a hosszú várakozás miatt, és a családokkal várakozó gyerekekkel is kedves volt. Gyerekekkel nem ajánlom a helyet, mert nincs játszósarok, szóval nekik ez itt halálosan unalmas lehet. Csak 1 db női toilett van, mosdó, WC egyben, ami egyúttal a mozgássérült illemhely is.
A bor- és pezsgő kínálat gerincét természetesen a Rókusfalvy Birtok adja, de vannak további etyeki és azon túli boraik az itallapon. A legolcsóbb bor decije 950 Ft (Pinot Noir rozé, ill. Fresküvé). Az Etyeki Sörmanufaktúra kézműves söreit kínálják, pilzeni, belga búza és porter (1490/1690 Ft).
Összességében nekem nagy csalódás és nem egy Top100-as kategóriás étterem-élmény. Sajnálom.
Ételek / Italok: Kiszolgálás: Hangulat: Ár / érték arány: Tisztaság: Fényképek (26)
Még több kép (16 db)
Rókusfalvy Fogadó étterme további értékelései
2023.01.25családjával
Az Etyeki pincefesztivál ötletgazdája és főszervezője Rókusfalvy Pál kommunikációs szakember és műsorvezető volt, aki nem sokkal később pincészetet alapított, majd 2002-ben fogadót is nyitott, mindkettő sikerrel működik azóta is. A Gault Millau kalauzban a Rókusfalvy fogadó hamar elérte a 11-12...
2022.03.07egyedül
Elég körülményes most a fogadóig eljutni, az egész Etyeket túrják-fúrják, de talán az ország összes útját, faluját, várát, mindenét lóhalálban kampányépítik mindenféle nemzetiségű munkások, ez is egy ilyen környék... de megéri keresztülvergődni ezért a falun! A Rókusfalvy Fogadó egy minőségi...
2019.12.08barátokkal
A Rókusfalvi fogadó kedvenc etyeki helyem. Nemcsak azért mert kedvelem a pincészet borait, hanem azért is, mert épp azt az irányzatot követik a gasztronómiában, amit a legjobban értékelek és követendőnek tartok, a magyar kulinária, a magyar hagyományok minőségelvű megújulását. Az étlap példásan...
45.800 Ft / 2 fő / éjtől választható ellátással