Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
A történelmi jelentőségű Körpince pince együttes a település legnagyobb vonzereje. Etyeken már a rómaiak idején szőlőtermesztés folyt, de a főváros szőlőskertjévé csak az 1860-as évek közepétől vált. Erről több száz kőből épült pince tanúskodik.
A pincék között található többek között Orosz Gyula Családi Pincészete, a Kattra Pincészet, a Vabrik Pince és a Gombai Pezsgőpince, ahol kiváló borkóstolókon vehetünk részt.
Etyeken járva több helyütt is találunk pincéket, gyakorlatilag a kis településen a mai napig meghatározó a szőlőművelés és a borászat. A Körpince vagy Körpince-sor onnan kapta nevét, hogy itt az egymás mellett álló pincék egy gyűrűt, egy kört alkotnak.
A régészeti ásatások szerint szőlészettel már a rómaiak is foglalkoztak a környéken, majd Etyeken a tevékenység felvirágoztatása az 1700-as években betelepített 112 német családnak köszönhető. A Körpince pincetulajdonosai 2005-ben hagyományőrző egyesületet hoztak létre. Az etyeki programoknak rendszeres résztvevői, szervezői. ottjártamkor a Körpince pincéi közül a Krajcsy és Orosz Gyula pincéje volt nyitva, mindkettő helyi családi pincészet, helyi borokkal. Nagyon szép, látványos hely, a dombtetőn kis szobrocskákkal.
Nos, a körpince az körpince. . . ha Etyeken végigbandukolsz a református templom mellett, az Etyeki pizzéria felé fordulsz, és ott van máris az önkormányzat, attól 50 méterre meg ez a földalattinak tűnő mesterséges képződmény. Biztosan vannak itt vígabb napok is, most egy kicsit talán inkább csendes volt, a kör közepén áll egy színpad, előtte egy mélyedés és azon túl az ívelt padsorok félkörben.
Ezt nem láttam működés közben, mondjuk táncolhatott volna valamit valamelyik önkormányzati dolgozó vagy a polgármester is, aki a múltkor lángoló elmével lefestette az óvoda falán a mandalát. Amúgy nem vagyok nagy híve az etyeki boroknak, szóval nem bántam, hogy autóval vagyok, de akit ez érdekel, és szereti, annak hajrá, ne fogja vissza magát!