Érdekes
2022. augusztusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. augusztus 14.Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A település központi részén, a Magyar-kút mellett áll Nepomuki Szent János szobra. Mellette egy táblát helyeztek el, amely azt tartalmazza, hogy kiknek köszönhetően - adományukból - kerülhetett sor a kb. 1750-ben készült eredeti szobor felújítására és az újra-elhelyezésére 2001-ben, de nem az eredeti helyszínen. Eredetileg valószínűleg nem ilyen fehér, "kőszínű" volt, hanem festett, de ez már lekopott . Kezében Jézust tartja a feszületen. 170 cm magas talapzaton az ugyanilyen magas szobor, tehát mondhatjuk, hogy valós méretű az ábrázolás. A barokk talapzat és a szent szobrának anyaga is mészkő.
A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok és halászok védőszentje. Egyes helyeken a vízben fuldoklók, illetve a bányászok és a sóbányászok védőszentjeként is számon tartják. A XIV. században élt Csehországban, majd halt vértanú halált (a Károly-hídról a Moldva folyóba dobatta a király). A XVIII. században avatták szentté. Közép-Európában, főként a barokk korban, számos szobrot és templomot emeltek a tiszteletére, hazánkban is sok szobra látható ma is.
Nepomuki Szent János szobor további értékelései
2022.03.11egyedül
Érdekes
Nepomuki Szent János szobraival tele van az ország, alig emlékszem olyan településre, ahol ne lett volna... itt azért is érdekes, mert a folyók, hidak hajók stb, védőszentje és idekerült a víz partjára, nem itt állt eredetileg. Az etyeki Magyar-kút külső részévé vált. Ez is az a tipikus mozdulat,...
45.800 Ft / 2 fő / éjtől választható ellátással