Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

AZ ÚT MÁSIK OLDALÁN

Nepomuki Szent János-szobor FegyvernekNepomuki Szent János-szobor Fegyvernek a térképen

Érdekes 2024. májusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. július 24.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Volt egyszer egy szoborcsoport, na nem egyszer, hanem közel 250 évig az út szélén, hol kukoricásban, hol búzakalászosban, mikor mit vetettek az út széli szántóföldbe a gazdák. Egy különös, három lábon álló tetőzet alatt töltötte az időt 1775 óta Fegyvernek határában a Berényi Terézia grófnő állíttatta Nepomuki-szoborcsoport az utak szögletében, de inkább az volt az elhelyezést befolyásoló körülmény, hogy a Büdös-ér mellett, annak a hídjánál. Merthogy Nepomuki Szent János a folyók, hidak, vizek, hajósok, vízimolnárok, halászok, sőt a fuldoklók védőszentje.
Van ezeknek a Nepomuki-szobroknak egy lelkes kutatója, Terbócs Attila, aki eddig úgy 900, közterületen vagy közösségi térben álló Nepomuki Szent János-szobrot talált és dokumentált Magyarországon. De ő is azt mondja, hogy ez itt Fegyvernek-Szapárfalu határában kifejezett ritkaság, mert nem egyszerű Nepomuki-szobor, hanem egy több szereplős kompozíció, hiszen Nepomuki nem egyedül, hanem Szűz Máriával és a kis Jézussal áll egy szoborkompozícióban.
Csakhogy ez a barokk ritkaság sem állta egy idő után a pusztulást, na meg aztán a szándékos rongálást, ezért aztán nemrégiben, aki arra járt, már kezét, fejét sem láthatta az alakoknak. Hiába volt, hogy 1958 óta műemléki besorolást kapott a szoborcsoport és tetőzete, valójában semmi sem védte a rongálástól, rongálódástól. Ezért 2020 őszén elvitték védett helyre, illetve elszállították restaurálásra.
Elkészült a gondos felújítás, de a kompozíció nem kerülhetett vissza eredeti helyére az út szélére, a szántásba, a magasfeszültségű villanydrótok alá és villanyoszlopok közelébe. Ahol egyébként az érdeklődők nem is tudták volna igazából megközelíteni. Ezért ez év május végén a 4-es főút másik oldalán a Szűz Mária Keresztények Segítsége kápolna előtti zöld területen állították fel és szentelték újra Szűz Mária, a kis Jézus és Nepomuki Szent János megújult, megszépült szoboregyüttesét.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (8)
Nepomuki Szent János-szobor Fegyvernek - EgyébNepomuki Szent János-szobor Fegyvernek - EgyébNepomuki Szent János-szobor Fegyvernek - EgyébNepomuki Szent János-szobor Fegyvernek - EgyébNepomuki Szent János-szobor Fegyvernek - EgyébNepomuki Szent János-szobor Fegyvernek - EgyébNepomuki Szent János-szobor Fegyvernek - EgyébNepomuki Szent János-szobor Fegyvernek - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Tisza-Tavi Isteni Vendégház Abádszalók - Napi ár
Tisza-Tavi Isteni Vendégház Abádszalók
47.047 Ft / 2 fő / éjtől ellátás nélkül
Hotel Kumánia Kisújszállás - Napi árak félpanziós ellátással
Hotel Kumánia Kisújszállás
32.900 Ft / 2 fő / éjtől félpanzióval
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred - Nyárutó a Balneumban
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred
62.800 Ft / 2 fő / éjtől félpanzióval