Kicsit bóklásztunk a faluban, hogy ne csak a Károlyi-kastélyt ismerjük meg valamennyire, és a temetőhöz vezető úton egyszer csak a lombok takarásában megláttunk egy kisebb fajta piramist. Közelebb menve kiderült a feliratból, hogy ez az I. világháborúban elesett hősi halottak emlékműve, alatta szöveg: Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért!
A feliratok fölött kétoldalt angyalok által tartott magyar középcímer korona nélkül. Az emlékmű hátoldalán pedig gránit táblán szerepel a községből elesett 74 hős katona neve. Különös emlékmű, egyáltalán nem hasonlít a szokásos I. világháborús emlékművekhez. Talán azért, mert nem szakmabeliek tervezték, nem is követték az akkori ezzel kapcsolatos akkori iránymutatásokat. Az 1924 nyarán felállított piramis-emlék tervezői Károlyi József gróf és Zámbó Ernő uradalmi segédtiszt voltak. Kétségtelen, ráférne az emlékműre a felújítás, környezetére a rendezés, de nekünk így, ebben a romantikusan megbúvó omladozásában is nagyon tetszett.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.