Így is ismerheted:Óceánrepülők emlékműve, Óceánrepülőink emlékműve
1 értékelés
Az emlékmű Bicske és Felcsút határában, az országút mellett található. Az emlékművet Somogyvári József tervei alapján Pap Lajos kőfaragó mester készítette el, 2006. július 15-én állították fel. A szoborral emléket állítanak az 1931. július 15-én felszállt pilótáknak: Endresz Györgynek és navigátorának, Magyar Sándornak.
Amerikában szálltak fel, 25 óra és 40 perc alatt megtett 5182 kilométer után Bicske és Felcsút határában kényszerleszállniuk kellett, így sajnos a mátyásföldi repülőtérig nem sikerült elériük. Előttük mindössze 14 embernek sikerült átrepülnie az óceánt.
Érzésem szerint ez a hely fizikailag inkább Bodmér, da ha közigazgatásilag inkább Bicske, vagy Felcsút, hát legyen. Történt hajdanán, és ezt gondolom, kevesen tudják, hogy két bátor magyar repülő valami fantasztikus csúcsot állított fel, Kanadából Magyarországra repültek.
Ez ma nem lenne akkora nagy szenzáció, de ez az eset 1931-ben történt, és így már egészen más megvilágításba kerül, igaz? Az első magyar óceánrepülést Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor hajtotta végre, elöttük csak 14 embernek sikerült, de azok sem Kanadától Magyarországig szálltak. A mieink 25 óra 40 perc alatt teljesítettek 5182 kilométert és ez csoda volt akkoriban. A 250 km/órás sebeség szintén. De nem jutottak el Budapestig, itt, Bicske táján leálltak a motorok, hajtóművek. Kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk ezen a területen. Ennek pontos helyét az emlékműtől kb. 100 méterre egy másik kő jelöli is. Érdekesség, különleges hely, nem elkerülni!