Így is ismerheted:Magyarország legnyugatibb pontja
1 értékelés
1922-ben állították a Hármashatárkövet, mely Ausztria, Magyarország és Szlovénia határánál található. A kő 2,15 méter magas, az aljánál 1,73 méter széles és felfelé keskenyedik.
De ide csak elmegy minden vándor, nem? Akár szlovén, akár osztrák, akár magyar! Én is, persze, nem először, és egy picit remélem, hogy nem is utoljára. Magyar harmadról Felsőszölnök a területgazda közigazgatásilag, de innen kicsit hosszabb az út, négy és fél kilométer gyaloglás a hegyre, ezért választom, tekintettel a koromra a szlovén oldalt, a túlsó felén Kuzma felől.
Itt meg lehet állni autóval a hegy alján és már csak 700 méter a nevezetes kő. Hát odaszuszogtam, aztán boldogan körbejártam megint, nem is egyszer. Egy emberileg elszennyeződött korban, amikor újra magas szögesdrótok, áram, határvadászok bandái csinálnak horrort a magyar határon, egy szabad európainak három országon körbeszaladni akadályok nélkül természetadta boldogság. És évezem is! Lengjen csak a három nemzet zászlaja a rudakon, ez itt egy találkozóhely, népek békéjének helye, idejárnak kezet fogni az emberek, itt piknikeznek, kínálják meg egymást, mosolyognak egymásra. Ha Isten is engedné, megérném azt a kort, amikor minden határ ugyanilyen átjárható lesz egy normális emberek lakta világban.