Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Amióta csak Fertőrákoson jártunk, minden alkalommal tervben volt a Ráspi Étterem felkeresése, amely a falu minden bizonnyal leghíresebb vendéglátó helye. Borászat, vinárium, pince, panzió, étterem, mindez egy helyen a Fő úton egy szépen felújított régi parasztházban, kerthelyiséggel.
Már kellett volna akkor gyanakodnom, amikor a hivatalos web-oldalukon ez az üzenet fogadott: "Elnézést a kellemetlenségért. Weboldalunk jelenleg tervezett karbantartás alatt áll. " (nem egy napig, hanem jó időn keresztül, még most is, amikor írom az értékelést). A facebook oldaluk 2021 május óta nem frissült, az utolsó bejegyzés arról szól, hogy munkatársat keresnek. Vagy azóta sem találták meg, vagy ha igen, akkor talán nem a legmegfelelőbbet. Elvileg szerda és vasárnap között déli 12 órától tartanak nyitva este 10-ig. 12 után nem sokkal érkeztünk meg, a parkolás az út két oldalán szabadon lehetséges. Előttünk érkezett egy kisebb osztrák asztaltársaság, nem sokkal utánuk léptünk be a nyitott kapun mi is, céltalanul keresték a személyzetet. Mi is, ugyanis nem volt bent senki, aki a vendégeket fogadta volna. Pár perc múlva az épület egyik hátsó részéből egy zavart tekintetű otthonkás idősebb hölgy lépett ki, de csak üveges tekintettel átnézett rajtunk, majd komótosan elindult a másik irányba. Köszönést nem fogadta. Közben az osztrákok a csinosan berendezett kerthelyiségben válogattak az üres asztalok között. Én még tettem egy gyenge kísérletet, az épületbe belépve annak bal végén egy iroda féle helyiségben láttam egy hölgyet a számítógép előtt adminisztrálni/gépelni. Ő felnézett egy pillanatra, majd visszamélyedt a munkájába. Mi tanácstalanul újra vissza az udvarra, de nincs fejlemény, nem jött elő senki a személyzet tagjai közül. Úgy gondoltuk, több erőlködést ezek után nem érdemel a hely, így távoztunk. Szerencsére egy nagyon jó éttermet találtunk nem sokkal lejjebb. Beszámoló ott, hamarosan.
Színház látogatás céllal érkeztünk, gondoltuk egy jó vacsorával megkoronázzuk az estét. Házi szörppel indítottam citromos - mentás . . . . amit kaptam cukros víz se citrom se menta. /800ft/. . már ekkor fel kellett volna állnunk. . Főétel: kecskesajt friss salátaágyon. . . . amit kaptam diónyi-de tényleg! !
rocfortsajtot szalagszerüen felvágott nagy mennyiségű-ellensúlyozva a sajt méretét- leveszöldséget, sárgarépa, fehérrépa, paprika , uborka /2200ft/ Só bors vagy olaj ecet sehol sem volt! ! Szóvá tettem a sajtot. . . megkérdezem a szakácsot volt a válasz. . aztán ennyiben is maradtunk. Az ilyen vendéglátás egészen elképesztő, senkinek sem ajánlom , ezt a valamikor jó hírű vendéglőt. Messze elkerülendő! !
Összességében egy hangulatos,régi idők hangulatát idéző étterem. Régi bútorok,faliképek,szobrok,akár csak egy régiség boltban. Az ételek is finomak,csak a mennyiség és az ár tekintetében nincsenek arányban. Egy alkalmat azonban megér a hely a hangulat szempontjából.
Horváth Ráspi József neve fogalom a szakmában. Először 2001-ben jártam nála kifejezetten azért utaztunk egy jóbarátommal Fertőrákosra, hogy megnézzük azt a csodát, amiről a Borbarátban olvastunk Alkonyi László tollából. Jót beszélgettünk, ámultunk a remek ízeken, csodáltuk a borválasztékot, akkor még nem jellemezték a borász-vendéglőst a sztárallűrök.
Időközben ugyanis borász lett s borászként olyan kóstolókat tartott, melyeken több szó esett arról, hogy más borász mit csinál szerinte rosszul, mint saját borairól. Melyek egyébként nagyon jók. Az viszont túlzás, hogy Magyarországon, mint állítja, csak féltucat borász készít tisztességes bort. Azt olvastam egy értékelésben róla, hogy ha minden igaz lenne, amit mond másokról, akkor is jobb lenne, ha hallgatna. Vendéglője otthonos, az ételek ízletesek, bár már régen meghaladta őket az országos élvonal produkciója, adhat Ráspi természetes és tisztességes, korrekt konyhájának bármelyik kalauz bárhány pontot, akkor is tény, hogy kreativitásban, konyhatechnológiában nincs már az első vonalban. Ugyanakkor hiba lenne nem kiemelni pozitív példaként. Igazi kézműves vendéglő az övé, minőségi alapanyagokkal dolgozik, kiváló borokat és házi szörpöket tesz az asztalra. Sok ilyen vendéglőre lenne szükség országszerte.
Nagyon szeretünk a férjemmel különleges ételeket kóstolni, egy-egy különleges éttermet "egyszer egy évben" meglátogatni. Jó lett volna most a híres Ráspiban "megvendégelni magunkat". Belépéskor olyan jó érzés fogja el az embert, mintha a tulajdonos a saját otthonában akarna vendégül látni.
Bent senki nem volt, mi ott szerettünk volna ebédelni,nem a kerthelyiségben. Üdvözöltük a felszolgáló fiatalembert,ő leültetett bennünket, és magunkra hagyott. Megdicsértük a szépséges éttermüket, és boldogan leültünk. Öt perc után elvettünk két étlapot magunknak, hogy haladhasson az ügy. További öt perc után kezdtünk türelmetlenek lenni,és negyedóra elteltével már csak a kíváncsiság tartott ott bennünket. Húsz perc elteltével, miután a kutya se nézett ránk, felálltunk. Szemben, vszeg a konyhaajtóban beszélgetett egy felszolgáló, köszöntünk neki és kimentünk. Itt az ajtóban találkoztunk a bennünket leültető fiatalemberrel, aki udvariasan elköszönt tőlünk, és nézte tovább a kerthelyiségben,mindössze két asztalnál helyet foglaló vendégeket. Annyira mondtam volna neki valamit, de semmi ötletem nem volt, mert így még soha sehol nem jártunk. Csaknem szemben van egy halászcsárda, ott ebédeltünk, és nem bántuk meg. Gyors, pontos, mosolygós volt a kiszolgálás, az étel ízletes és a sör hideg.
Itt fényképeztem:
Milyennek találod ezt az értékelést?
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.