A vasfüggöny egy olyan kerítésrendszer volt, amely észak-dél irányban vágta ketté Európát. Megakadályozta, hogy Kelet-Európából "Nyugatra" lehessen szökni. Magyarország ausztriai határvidékét 260 kilométer hosszúságban kísérte ez a komplex határvédelmi rendszer.
Kihagyhatatlan 2021. július 15.a párjával járt itt
Ritkán hatódok meg ennyire, mint itt… én még emlékszem azokra a napokra, három évtizede, amikor az az önfeledt boldogság kiszakadt az emberekből, amikor áttörték a határt. Napokig nem tudtuk feldolgozni, olyan ereje volt. Most itt bóklászunk az elcsendesült tájban, ezek között a döbbenetes emlékek között.
Azóta felnőtt Nyugaton egy boldog, szabad nemzedék, leomlott a Fal, egy ország újra egyesült önmagával, egy nép ismét eggyé vált. És itt indult el minden. Egy kopjafára rávésték, hogy itt kezdődött Európa újraegyesülése. Egy ajtó, ami a határnyitást jelképezi. A félkörön képek, dátumok, történetek, arcok… és akkor áttörtük tényleg a határt! Áldott és szimbolikus helye ez a földrésznek és történelmének!