A templomot a Széchényi család építtette, melynek alapkövét 1728-ban tette le gróf Széchényi György. 1736-ban a templom munkálatait Széchényi Zsigmond fejezte be. Zsigmond korán elhunyt, ezért második felesége, Barkóczy Mária gyarapította tovább a templomot: neki köszönhető az oltárszobrok aranyozása, a faragott szószék vagy a templom melett található két emlékmű, melyeket ő építtetett.
Korábban már szót virágzottam a két sajátos építményről, a Szent Szív és a Szent Sír kálvária helyről, nos, azok a két külső halom, a középső pedig, ha úgy tetszik, maga a masszív kéttornyú templom, amit nem túl fantáziadúsan mindenszentekről neveztek el. A Széchenyi család kastélya itt állt vele szemben, azaz fordítva, a templom épült velük szemben.
Itt született Széchényi Ferenc is (é betűre ügyelni! ), akit múzeum- és könyvtáralapítóként ismerünk. A templom sokszori átalakításon esett át, most is szép, díszeiben és funkciófában a régi időket idézi. Ezzel a tudattal meglátogatandó hely.