Így is ismerheted:Esterházy templom & mauzóleum, Esterházy család mauzóleuma
1 értékelés
Kihagyhatatlan 2024. augusztus 13.a párjával járt itt
Ganna híres, csodálatos emléktemploma az Esterházy mauzóleum. Nem lehet eltéveszteni, akkora hatalmas épület, már messziről rátelepszik a látvány az egész falura. Gondolom, nincs magyar, aki ne tudná, hogy kik voltak az Esterházyak, annyira ismert és népszerű kirándulóhelyek a kastélyaik (Fertőd, Pápa, Tata, Kismarton, Majkpuszta stb.
) (Aki meg netán irodalmilag is nevelődött, hát ki ne tudná, hogy Esterházy Péter is. . . ) Szóval a főrangok temetkezni is szoktak, a nagy nemesi családok kriptái szerte megtalálhatók az országban, van, ami népszerű kirándulóhely, van, ami csak romos emlék. De az Esterházy mauzóleumnál nagyobbat, látványosabbat még nem láttam, pedig voltam Nagycenken Széchenyi-, Dobozon a Wenckheim-, Lónyán a Lónyai stb. családok kriptáiban is. . . Azt nem ajánlom, hogy bejelentés nélkül próbálkozz, mert esetleg nem lesz szerencséd, de a polgármester. , ha ráér, szívesen bevisz, mesél róla, ha megbeszéled vele. Amúgy ostobaság lenne kihagyni. Fent van egy viszonylag hagyományosnak mondható római katolikus templom, aztán hosszú lépcsőkön alászállsz a kriptába, és csak mész, mész, és csodálkozol, és ámuldozol. Itt nyugszik történelmünk egy bizonyos, emberekkel meghatározható része, még volt magyar miniszterelnök is.