Jelenős méretű parkoló van a bejárattól nem messze, azután lépcső, séta, majd nagykapu (az ronda és jellegtelen), majd recepció, pénztár. . . két őr kirontott valami zugból, hogy jó napot, hová megy, mit keres itt, és meg döbbent arccal mondtam, hogy magam volnék a múzeumlátogató állampolgár, ugyan mi dolguk lenne velem? Ja, az más, akkor menjek csak, kerüljek beljebb. Azután a folyosó, recepció, aztán minden jogom megvolt már a hátsó ajtón kilépve a kastélykertbe sétálni, ami azért még khmmm. . fejlesztés alatt áll, éppen zengtek a motoros fűrészek benne, de aztán megleltem Arany János emlékházát, azután a kastély bejáratát is. Nem mindegy ám, hogy hol mész be. . . ott bent is van recepció, a srác kedvesen eligazított, kis útvonaltájékoztatót is adott, hasznos, mert hatalmas a bejárható tér, végigmész a lakószinten, sok teremben sok látnivaló, azután felmehetsz a padlásra is, ott is érdekes, de tényleg, végül lemehetsz a pincébe és azt is bejárhatod! Mit mesélhetnék külön-külön erről? Úgysem olvas el idáig senki semmit, pedig rengeteg érdekeség van, de ezt tényleg inkább látni kell. Teljesen idétlen idemásolni, hogy ki tervezte, ki építette és hányban, és ki alakította át kinek a tervei alapján. Talán a képek segítenek láttatni valamit.