, hogy végtelen finom intelligenciával rátapint aktuális problémákra, múltbéli emlékekre, karikíroz, de azért a mélyben mond is valami súlyosat, de ezt derűvel, utalással, a szellemi képességeidre való támaszkodással teszi. Alapjában véve szobrainak többsége humoros, még ha rejt is áttételes, sőt, kőkemény mondanivalót, Ez az igazi bája. Nos, Geszteréden trianonos emlékmű is tapad a nevéhez, meg Holokauszt emlékmű is. A téma, mármint a holokauszt meg a Trianon cseppet sem mondható humorosnak, sőt. És mégis ő csinálta ezeket, rábízták, vállalta, meg is oldotta. (Tegyük hozzá, hogy Kolodkónak más zsidó vonatkozású művei is vannak szépen, gondoljunk csak Herzl Tivadarra, Szenes Hannára, Seress Rezsőre, Róth Miksára vagy Houdinire. ) A holokauszt emlékműről meg annyit, hogy találtak itt zsidó sírokat - helyi elbeszélő nyomán eső vagy munkagép kimosta, kikotorta, csontok álltak ki a földből, aztán rendbehozták a környéket, ne maradjon már úgy, és idetették az emlékművet is. Kis rácsos kerítéssel, kapuval körbe van zárva, helyi koma szerint a községházán kéne kilincselni a kulcsért, ezt fontolóra vettem, de beláttam, hogy akkor sem látnák ebből sokkal többet, ha 5 lépést beljebb megyek, és kétszer kéne elmenni a kulcsért, meg visszavinni, hát maradt az emlékmű látványa így.