Az idén 24 éves Karácsonyház Gödöllő szívében található. Az ingyen látogatható Karácsonyház egyszerre üzlet és "múzeum": karácsony imádóknak szinte kötelező program. Az üzletbe egyszerre 80 fő tartózkodhat.
A Karácsonyház 1999-ben nyitott meg először kapuit Gödöllőn, mely jelenleg a főút mellett, az Alsóparkban, a Királyi Kastéllyal szemben lévő parkos részen működik. Érdekesség, hogy ez egy családi vállalkozás, szerintem nagyon remek ötlet.
Eredetileg a Pálmaházban kaptak helyet, majd a jelenlegi Smarni Étterem épületében kaptak helyet, 2017-től pedig a jelenleg helyszínük a Várkapitány lak (Testőrlaktanya) lett. Nemcsak az épületben, de már előtte indul az adventi hangulat: az ólomkatonák által őrzött kapunk belépve mesefalu fogad kis házakkal, barokk körhinta (1500 Ft egy menet! ), étel- és italstandok. És persze sorállás a ház előtt, hol hosszabb, hol rövidebb. Ahogy a Karácsonyház honlapján is szerepel, a ház befogadóképesség 100 fő, utána csak akkor lehet belépni, ha a másik ajtón távoznak. Amit bent láthatunk, tapasztalhatunk, az egy igazi karácsonyi mesevilág. a bejáratnál egy vidám beszélő-éneklő rénszarvas fogadja a látogatókat. Egy látogató kislány szemfülesen megjegyezte, hogy ő nem lehet Rudolf, mert nem piros az orra. A tematikus szobákban különböző stílusú karácsonyi dekorációkat láthatunk, jégvarázs, retró, mackós, manós, cukorkás, elegáns, modern stílusban. Szinte minden dekorációs elem megvásárolható, de semmi sem kötelező. A belépés ingyenes, viszont amit vásárolni lehet, annak elég szépen megkérik az árát. Én még ilyen helyen Magyarországon nem jártam, szerintem nagyon érdekes, érdemes megnézni, sokan Budapestről is eljönnek ide. A dekoráció minden évben változik.
Őszi szünetben jártunk itt, amikor még kellemes volt az idő, így nem sokan hangolódtak az ünnepekre. Szuper a hangulata, egyszer érdemes megnézni, az árakra persze készülni kell. Az ötlet nem rossz, hogy amit dekornak használnak, meg tudod venni te is, de zsebbe nyúlós.
Ismét kinyitott a Gödöllői karácsonyház, sok-sok tarkabarka dísszel, mindenféle karácsonyi kellékkel. Az őszi szünet utolsó napján rengetegen voltak, nagy volt a tülekedés. Évente egyszer érdemes megnézni, bár a tömeg sokat ront az élményen. Előtte körhinta (1500 Ft 3 perc), kürtöskalács (1900-2000 Ft), kávé, sült gesztenye, édességárus.
Lássuk be, a karácsonyi díszek világa nem kifejezetten a jó ízlés terepe, ilyenkor könnyű giccsbe hajló túlzásokba esni, és még jól is esik ez a kis tobzódás a színekben, fényesen csillogó ez meg azokban. De azért van egy pont, egy mennyiség, egy szint, ahol azt érzi az ember, hogy: Na, ez már túlzás!
Hogy ez már nem teszi széppé az ünnepet! Olyannyira, hogy Gödöllőn a Karácsonyházban nekünk már megülte a gyomrunkat, az ízlésbeli lelkületünket igencsak megfeküdte a karácsonyi dísz-dömping, és annak, mondjuk így: sajátos esztétikája, ami ott van. Körbesétáltunk, kicsit nézelődtünk minden helyiségben, végül vettünk három picurka karácsonyfadíszt az egyszerűbbik fajtából, aztán gyorsan elhagytuk azt a bizonyos terepet. . .
Kihagyhatatlan 2023. október 30.a párjával járt itt
Minden évben október végén, november elején megnyitja kapuját a gödöllői mesés hangulatú Karácsonyház a volt gödöllői testőrlaktanyában, közel a Kastélyhoz. Nem csak egy nagy karácsonyfadísz bolt, ami ingyenesen látogatható, hanem program kicsiknek- nagyoknak. Sok szépen feldíszített karácsonyfa mutatja be az ünnep díszeit-fényeit.
Tetszésünk szerint válogathatunk a karácsonyi díszítés kellékeiből, sok-sok színben pompáznak az üveg- és egyéb díszek. Ami legjobban elbűvöli a gyerekeket az egy nagy terepasztak karácsonyi házikókkal, kisvonattal. De talalkozhatunk Grinccsel is, aki zöld bundában bűvöli el a gyerekeket. Az épület előtt kis körhinta a kicsiknek, sült gesztenye, rózsafánk és kürtöskalács, meg jófajta kávé. Érdemes meglátogatni!
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.