A Nagykeszi templom a 13. század második negyedében épülhetett Szent Péter tiszteletére, a Sümegtől közel 10 km-re lévő Gyepükaján község határában. A 16. századra sajnos csak a romjai maradtak fent, feltehetőleg a tatárjárás miatt. Azonban így is érdemes felkeresni, ugyanis a templom és annak környéke maga a zöldellő nyugalom szigete és nem utolsó sorban, remek fotótéma.
Jobb időben mindenképp érdemes egy pokrócot vinni, tökéletes helyszín egy romantikus piknikhez.
Adelaide ajánlását komolyan vettem, meg is köszönöm neki, mert jó tipp volt. Nem jártam túl közel, de azért egy jó kis kitérőt tettem Sümeg felé, hogy megtaláljam ezt. (Mondjuk úgy Szigligettől kitérve egész Devecserig. . . ) Gyepükaján hamar megvan Csabrendek után, az út is megvan, ami kivezet a szántókra, némi zötykölődés után a rom teteje is látszik a fák között.
Nagy bivalylegelők vannak arrafelé. Kocsit le az erődbe a hűvösre, elindultam a villanypásztor mentén, egyre sűrűbb lett a bozótos, össze-vissza van sebezve a lábszáram meg hát a csalán. . . mérföldekkel később jöttem rá, hogy rossz odalán mentem a bivalylegelőnek. . elmentem a rom mellett, ott volt-egy-kétszáz méterre, de az idegen, kerített föld húzódott közöttünk. Viszont ebben a vadonban találkoztam egy Bambival, egy egészen kicsi őzikével, lehet, ritkán lát embert, vagy még soha, mert percekig csak bámultuk, fényképezgettük egymást. . . szóval, néha megéri eltévedni is, Aztán visszavergődés az autóig, egy legelővel korábban meg simán megtalálható a rom, nagy térség van körülötte, meg lehet állni kényelmesen, különös, hogy mit keres itt, sok nagy rom van valahol a szántók között, az erdőkben vagy a világ végén, ez is egy érdekes maradvány, egy nagy fa nő a hajdani főhajóban, most ő a hívő a nemlétezők helyett. De ettől még izgalmasabb, romantikusabb is a hely. Valószínűleg egy török korban elpusztult település megmaradt egyházi romja. Érdekes és érdemes kirándulóhely.
Kihagyhatatlan 2022. február 18.a párjával járt itt
Sümeg és Devecser között áll a Nagykeszi templomrom, amit autóval is könnyedén meg lehet közelíteni. Az Árpád-kori templom valamikor a 12-13. században épülhetett. Érdemes egy kitérőt tenni, ha a környéken járunk.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.