Ha valamit kézzel csinálnak, akkor az kézműves, ha meg kapával, akkor kapaműves, gondolom. . . a szőlőmunkások, itt a Mátra tövében teljesen életszerűek, Abasár csak pár lépésre van innen. Gondolkodtam, hogy a szőlő megművelésénél tényleg a kapálás a legfontosabb teendő?
Nagyanyám, nagyapám évtizedekig bort termeltek a Balaton felvidéken, na jó, volt néha kötözés, permetezés, szüret, stb. de kapálás az állandóan. Hajnalban kimentek és sötétedésig kapáltak. hegyre fel, hegyről le. Hát akkor ezért. A szoborcsoport két emberből áll, egyik sem kapál éppen, az egyik a kapára támaszkodva pihen, a másik kalapáccsal egyengeti a kapát. 1988 óta tartozik hozzá a városképhez.