Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A tavalyi esztendő egyik legfontosabb felfedezése volt a Tioman nevű peszkatoriánus étterem

Tioman GyőrTioman Győr a térképen

Kiváló 2024. márciusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2025. március 25.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Tioman éttermet egy több évtizeden keresztül vendéglátással foglalkozó, sokfelé megfordult, hosszabb németországi tartózkodás után hazatért séf, Szabó Attila nyitotta Győrben feleségével, Annamáriával, aki felszolgálóként erősíti a családi vállalkozást.
Jelenléte persze messze többet jelent a felszolgálásbeli segítségnél, kedvesen és közvetlenül elbeszélget a vendégekkel, valódi otthonosságérzést teremt, ami egy olyan hatalmas plusz egy étterem esetében, amivel sajnos csak ritkán találkozunk.
Vendéglátónk elmesélte, hogy szakmabeli vendégei megkérdezték, hogy mikor fog megtérülni az a hatalmas befektetés, amivel a pazar belterű éttermet kialakították, s azt felelte, hogy nem kell megtérüljön, elég, ha fenn tudja magát tartani. Lifestyle kitchen ez nemcsak jelmondat, ez megélt valóság náluk. Ami a belteret illeti, valóban minden a legapróbb részletekig ki van találva, a dekorációtól az első osztályú pohár- és étkészletig. A könyvespolcon kulináris szakkönyvek, főként német nyelven.
A halakra kiélezett ínyenc örömmel fedezheti fel, hogy a vegán és vegetariánus ételek mellett vízi élőlényekből készült fogások is feltűnnek a választékban. Bevallom, mindeddig nem tudtam, hogy e kulináris alapállásnak neve is van, peszkatáriánusként jelölik azt, aki a növényi étrendet halakkal egészíti ki, nyilván a hal latin nevéből kiindulva. A szóra egy sor találatot dob ki a kereső, ami jelzi a fogalom s az irányzat dinamikus terjedését.
Az étlap elsősorban mediterrán ételeket integrál, de távolkeleti hatások is érződnek egyes fogásokon. Ottjártam idején, tavaly márciusban kínáltak többek között fűszeres Picandou kecskesajtot mézes padlizsánnal, feketeribizlis fügével, házi diós kenyérrel, ami kérhető lágyan füstölt pisztránggal is, miként a mandulás, csicsóka-krémes, marinált cukkinis, hokkaido tökpürés Tom-kha velouté-t is adják igény szerint tempurázott garnélával. A desszertrovatban a napi ajánlaton kívül eszpresszó krémfagylalttal kínált tonkababos tiramisu, valamint málnás levendulás túróhab, szerepel, amit bazsalikom-sorbet-val, és szivacs-piskótával tálalnak.
Az itallapot a kommersz termékek szinte teljes mellőzésével állították össze, legyen szó sörről, borról, töményitalokról vagy üdítőkről. Értékeltük, hogy tartják az egyik legjobb helyi pincészetnek, Cseriéknek a Rajnai Rizling útja sorozatát. Jól összeválogatott pannonhalmi és békésszentandrási söröket kínálnak, a Peroni alkoholmentese csúszott csak be a küszöb alatt, azok kedvéért vélhetően, akik megszokott ízre vágynak. Egyébként a mentes kategóriában is választható a Szent András sörfőzde majdnem IPÁ-ja és Majdnem Mangós IPÁ-ja.
Séfüdvözletként ajurvédikus, gyömbéres-kurkumás teát, továbbá taggiasche olajbogyót kaptunk felsőkategóriás diós kenyérrel kísérve. Kiváló kezdés.
Értékeltük, hogy vendéglátónk, látva érdeklődésünket mindkét levest kétfelé tálalta, hogy ne egymás tányérjából kóstolgassunk. Megelégedésünkre szolgált a zellerrel dúsított jó ízű, megnyerő állagú kápia-paprika krémleves, a paradicsom-esszencia ezt is felülmúlta a maga izgalmas és kifogástalan betéteivel, San Marzano brunoise-zal s az értelemszerűen helyben készült, fenyőmagos bazsalikomos mini-raviolival. A lé mély ízéhez, mint megtudtuk, az aszalt paradicsom is hozzátett, utólag persze könnyű volt felfedezni az ízképben. A brunoise inkább concassé volt.
Jól sikerült a társam által rendelt lazac, amit sáfránymártásos fekete taglietelle-vel szolgáltak fel. Jómagam is a napi ajánlatban szereplő két fogás közül választottam főételt, hal-curryt, amiben remek rák, tőkehal és lazac kapott helyet, jázminrizs, roppanós zöldségek és ehető virágok társaságában. A selymes, koncentrált ízű curry-mártást, amit a séf tudatosan a thai és az indiai curry közti átmenetnek szánt, külön hozták, annyira ízlett, hogy igen hamar elfogyott, külön kérés nélkül újabbat kaptam.
A desszertet is a napi ajánlatból választottuk. Megkóstoltuk a vegán és a hagyományos túrógombócot, a vegánt inkább kíváncsiságból, merem állítani, hogy a valódi túrógombóchoz ennyire közelítő vegán változathoz még soha nem volt szerencsém. Mi több, az íz- és állagélmény felülmúlta a tényleg túróból készült gombócok zömét. Ezek után nem lepő, hogy a hagyományos variáns is kitűnőek bizonyult, könnyed volt és jó ízű. Mindkettőt málnahabbal és édesített tejfellel, illetve vegán tejfellel tálalták, utóbbi sem okozott csalódást.
Kimagasló élmény volt a Tioman, a tavalyi esztendő egyik legfontosabb felfedezése.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Ételek / Italok:Kiváló
Kiszolgálás:Kiváló
Hangulat:Kiváló
Ár / érték arány:
Tisztaság:Kiváló
Fényképek (32)
Tioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - EgyébTioman Győr - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Danubius Hotel Rába Győr - Napi árak
Danubius Hotel Rába Győr
Kérd ajánlatunkat!
Sári Csárda Panzió Dunakiliti - Napi árak reggelivel
Sári Csárda Panzió Dunakiliti
39.105 Ft / 2 fő / éjtől reggelivel
Hotel Szépalma Porva-Szépalmapuszta - Napi árak
Hotel Szépalma Porva-Szépalmapuszta
48.000 Ft / 2 fő / éjtől reggelivel