Mátrai Lajos szobrát 1892-ben eredetileg a Radó-szigeten állították fel, de a gyakori árvízi károk miatt új helyet kellett keresni a műalkotásnak. 1921-ben került át a mai helyére, a Bécsi kapu térre. A szobor a helyiek fantáziáját is megmozgatja, ennek köszönhetően kering az a legenda, miszerint ha nem vigyázunk és tilosban parkolunk, felkerülünk a kezében tartott jegyzetekre.
A költő szobra olyan központi helyen áll, mintha valami nagy vallásalapító hadvezér lenne. De nem, az állítás fő oka, hogy a megyében született és így büszkék voltak rá a helybéliek. Mint az előzetes leírás is közli, a Radó szigeten lett elhelyezve, de - szokásos szoborkaland - árvizes hely az, mint kiderült, és így inkább áthelyeztek a "szárazföldre".
De tényleg délceg, pompás egy legény így szoborilag meg nem is nagyon lehet nem észrevenni, ha bárki arra jár.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 11 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.