Dicsőséges múltnak emléke

Gyulai Vár GyulaGyulai Vár Gyula a térképen

Kihagyhatatlan 2020. júliusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2020. október 11.
Kétszer jártam életemben Gyulán, s mind a kétszer el is látogattam a gyulai várba. A 2. alkalomra idén nyáron családi nyaralásunk keretében került sor. Az Almásy-kastély után jöttünk át ebbe a várba, mivel kombinált jegyet váltottunk a két épületbe. A vár kívülről nagyon impozáns, gyerekkorunkból emlékezetes, hogy a szerencsi csokiszeleten ez a vár is szerepelt.

A gyulai vár az egykori Magyar Királyság alföldi vidékeinek egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára, a Fehér-Kőrös ívében.
Gyulát és környékét 1403-ban adományozta Luxemburgi Zsigmond király Maróti János macsói bánnak. A Marótiak kihalásával a terület Hunyadi Mátyás királyunk tulajdonába került, aki fiának, Corvin Jánosnak adományozta. Utána a 16. század elején Frangepán Beatrix, Corvin János felesége, Mátyás király menye birtoka lett, ami akkoriban elég egyedi dolognak bizonyult, mármint, hogy egy asszony legyen a vár birtokosa.

Mivel a térség kőben igen szegényes, a vár a Körösök adta agyagból kiégetett téglából épült. A vizesárokkal védett, erődített vár a 16. század második felében Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt, azaz kiemelt védelmi jelentőséggel bírt. 1566-ban került török kézre, 63 napos (!!) elkeseredett küzdelem után Kerecsényi László várkapitány vezetésével feladták a magyar várvédők a várat, a kapitányt a törökök később kivégezték.

A vár kívülről jó állapotban van, nagyon szép fekvésű. A belső részben az elmúlt években a nemzeti várprogram keretében megkezdődött a felújítás. A belső udvarban nyári szabadtéri színház működik.
Összesen 24 kiállítóterme van a várnak, várbörtön, éléskamra, kovácsműhely, fazekasműhely, kápolna, várúri lakosztályok, török szoba, fegyvertár, lovagterem is látható.
Fényképek (42)
Gyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - EgyébGyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula - Gyulai Vár Gyula -

Gyulai Vár további értékelései

2025.03.19a párjával
Nagyon tetszett nagyon érdekes volt a tárlatveztés. Családoknak is ajánlom mert a kardozást még a kicsik is élvezték.
2024.08.06családjával
Nagyon tetszett a vár, a családommal először jártam itt. Egy csodásan felújított, karbantartott kis erőd, melyben olyan szenzációs idegenvezetést kaptunk, hogy a közel másfél óra pillanatok alatt eltelt. Ezúton mondunk köszönetet annak a kicsit már idősebb, szemüveges úrnak, aki körbevitt...
2023.09.27barátokkal
Amikor a belépőt vettük a várba felhívták a figyelmünket, hogy mikor lesz csoportos idegenvezetés, s megvártuk az időpontot. Egy kedves, nagytudású idegenvezető kalauzolta a csoportot, (mint előre előre elmondta, csak az emeleti szinten). megtudtuk a vár és város történetét, érdekességeket...
Komló Hotel Gyula - Szállás reggelivel és vacsorával, Várfürdő belépővel
Komló Hotel Gyula