Hány Gagarin szobrot ismersz az országban? Nem sokat, igaz? Na, Gyulaházán van egy. Ennek oka pedig az, hogy Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós itt született, és a világ első űrhajósának szobrát Csillagvárosból kapta ajándékba. Nyilván idétlenül nézett ki a nippek között a vitrinben, ezért a mi jó Farkas Bercink a szülőfalujának adományozta, ahol kiállították a szülőháza mellett, az iskolaudvaron.
Amúgy nagyon jó szobor, kifejezetten szerethető, élethű vonásokkal. De nem csak ez a lényeg! Gagarin mögött az égbetör a bátor MIG 21-es is, jelezvén, hogy Farkas Bertalan nagy pilóta is volt, nem csak asztronauta. Eredetileg csillogott-villogott, egyszer már restaurálták, most megint ráférne egy kis kozmetika, ahogy elnéztem. Farkas Berci szülőházát nem nagyon látogathatják, vagy nem nagyon engedik látogatni, eléggé kopott, be van gazosodva, kissé mintha elmúlt volna már a dicsőség. Pedig a falu díszpolgára ma is. Látogass te is történelmi érdekességeket!