Délben kissé kiéhezve ültünk be a párommal a Kemencés Csárda hívogató teraszára. A hirdető táblán szereplő kemencében sütött lángos ízét, szinte már a szánkban éreztük, mikor a pincér közölte, hogy sajnálja de azt csak kedden és szombaton tudják biztosítani.
Nem nagyon értettük, hogy akkor mért is szerepel a napi ajánlat között, de nem bánkódtam kértem kemencés pizzát helyette, amit tudtak szervírozni. A kemencés kenyérlángos nem, a pizza igen? Nem nagyon értettem, de végül is az étellel elégedett voltam. A párom végül babgulyást kért, ami szintén kitűnő volt. Tehát az étel abszolút finom volt. Viszont ami elég kellemetlen érzés volt az a pincér felkészületlensége. A felszolgálónk az ételeket össze vissza, feljegyzés követése nélkül szervírozta az asztalok között, ahogy hallottuk, szinte egyszer sem sikerült eltalálnia, hogy ki mit rendelt. A másik abszurd dolog pedig, hogy egyes asztaloknál megkérdezte az ebéd végén, hogy kérne-e esetleg desszertet vagy kávét, máshol pedig elmaradt az ajánlás. Nálunk is az utóbbi történt. Egészségükre! -mondta majd elviharzott, mondva, hogy hozza a számlánkat. Így a kávénkat már egy másik cukrászdában fogyasztottuk.
Párommal pár napot Hajdúszoboszlón töltöttünk és úgy gondoltuk, hogy szeretnénk egy különleges estével búcsúztatni az ott tartózkodásunkat. Az utcán hömpölygő tömeg sodrásának engedve, megláttunk egy igazán hangulatosnak tűnő csárdát és mivel épp felszabadult egy asztal, azonnal le is csaptunk rá.
A pincérek rendkívül készségesek és kedvesek voltak. Hihetetlen munkát végeztek, mégis mindent hamar, frissen kaptunk meg. Az ételek és a borok remek ízzel bírtak. A személyzet több alkalommal is odajött és érdeklődött, hogy kérünk-e még valamit, illetve meg vagyunk-e elégedve a kiszolgálással. A hangulatot a remek muzsikusok emelték a tetőfokára. Köszönjük ezt a kiváló estét! Ha mindenképp negatívumot szeretnék írni, akkor az a tisztaság lenne. A terítőkön akadt folt, illetve a fűszertartó is hagyott némi kívánnivalót maga után, de egy olyan teltházas este, amikor egymást váltják a vendégek az asztaloknál úgy gondolom, hogy ennyi belefér.
Másodjára vacsoráztunk ebben az étteremben a családdal. Tavaly voltunk először, mert kívülről nézve hangulatos és barátságos a hely. Már tavaly is nehezményeztük, hogy a felszolgálás lassú, azonban ezt betudtuk a telt háznak. Idén a gyerekek kedvéért mentünk el de nem kívánok ilyen estét még az ellenségeimnek sem.
Ismét telt ház volt és szerencsénkre akadt egy szabad asztal, ami éppen felszabadult. Leültünk és bő 10 perc várakozás után az egyik felszolgáló unott arccal leszedte az előző vendégek után otthagyott üvegmaradványokat és az asztal rendbetétele ebben ki is merült. Én nem vagyok egy finnyás ember de azért az elvárható lenne, hogy minimum a morzsáktól is megszabadítsák az asztalt egy új vendég esetében. Máshol, ahol eddig jártunk a terítő csere ebben az esetben alap dolog volt. Az asztal "takarítást" követően kb. 20 percre volt szükség ahhoz, hogy egy felszolgáló odatévedjen és megkérdezze, hozhat e valamit? Megrendeltük a kis üdítőinket, amire újabb 10 percet vártunk. Eközben azt tapasztaltuk, hogy valószínűleg az étterem alkalmazottai szelektálhatják a vendégeket, mert a nagyobb társaságok és a lengyel barátaink nagyobb ösztönzést jelentenek számukra. Mindenesetre a gyerekek miatt továbbra is türelmesen vártunk. A megérkezett üdítő után újabb "parkolópálya" a családunknak és ekkor kb. fél óra kellett ahhoz, hogy megkérdezzék mit szeretnénk vacsorázni? Már a várakozásban éppen az eddigi fogyasztásunk számláját akartuk kérni és távozni, hogy másik helyre menjünk, amikor "megérkezett" a felszolgáló. Vacsora rendelésünk leadtuk és ismét egy nagy adag várakozás várt ránk. Közben megtapasztalhattuk, hogy akik utánunk jöttek és lengyel ajkúak, azok 15 perc felszolgálást igényelnek ételrendeléssel és étel felszolgálással együtt. Röpke 45 perc elteltével sikerült is megkapnunk a megrendelt vacsoránk; HIDEGEN. Bevallom, hogy már nem volt erőm visszavitetni, mert este fél tizenegyről beszéltünk és a gyerekek is fáradtak voltak. Az ételről a kihűlt állapota miatt igazából nem tudok véleményt mondani. Már úgy voltunk vele, hogy együk meg, fizessünk és hátra sem nézve, erről a helyről meneküljünk. Én köszönöm a tulajdonosnak és az alkalmazottainak, hogy így sikerült elrontani az esténket. Ígérem, hogy erre a helyre soha többet nem teszem be a lábam de még az ismerőseimet is lebeszélem róla. Ezt az éttermet csak és kizárólag annak ajánlom, aki tud azzal azonosulni, hogy a külföldi vendégek előbbre valók. Sajnos érezhető az, ami régen a Balatont jellemezte; hogy egy magyar vendég kevesebbet ér a külföldivel szemben.
Hajdúszoboszló fő utcáján fekszik az étterem, korábban, mikor félpanziós ellátással voltunk, sokszor elsétáltunk előtte. Most eljött az idő a kipróbálásra, és szerencsére cigányzene sem szólt. Egy kisebb falumúzeumot be lehetne rendezni az étterem berendezési tárgyaival, a 100 évvel ezelőtti paraszti élet használati tárgyai között fogyasztottuk a vacsorát.
Az étterem zsúfolásig megtelt, ennek ellenére gyors volt a kiszolgálás. A helynek megfelelő magyaros ételek vannak túlsúlyban, de csirkemellet is lehet enni zöldkörettel, feleségem ezt választotta a palócleves után, én tárkonyos ragulevest, és kakashere pörköltet ettem, mindketten barna Krusovice sört ittunk. A pörkölt mennyei volt, igazi magyaros kuriózum, a többi étel is finomra sikerült. Remek este volt, érdemes kipróbálni.
Foglalás nélkül érkeztünk vasárnap este. Miután leültettek bennünket a külső részen 5 perc után meg is kaptuk az étlapokat, az italt 1-2 percen belül hozták is. Rendelésnél a párom mondta, hogy a kapros salátaöntetet nem kéri, a pincér fel sem ajánlotta, hogy akkor esetleg másik salátaöntetet ad a salátához (az étel csirkemell volt salátával), Én bélszínt kértem félig átsütve, viszont amikor megkaptam teljesen át volt sütve.
Vacsora után párom elment a mosdóba, WC papír nem volt, a szemetes nem volt ürítve, nem volt kéztörlő sem. Miután elvitték a vacsora után a tányérunkat, jeleztük, hogy nem kérünk semmit, mert volt még üdítőnk és sörünk. Miután elfogyott, kb. 20 percig várakoztunk, hogy fizethessünk. A töménytelen probléma ellenére az étel finom volt, a hely hangulata kellemes.
Kívülről nagyon kellemes helynek tűnik, de nem hiszem, hogy ide vissza térek! Először is jó 10perc után kérdezték meg mit is szeretnék, pedig csak négy asztalnál ültünk összesen! Reggelizni szerettem volna, egy egyszerű gombás tojásos lepényt is ellehet rontani és a tejeskávét is!
A tejeskávé az igaz barna volt, de sima meleg tej íze volt, jeleztem a pincérnek, de a válasz itt a cukor, közöltem vele nem cukros tejet szerettem volna inni! A rántotta pedig hideg volt, és a tojás egyáltalán nem volt elkeveredve a gombával így a gombás rész tocsogott az olajban és kicsit sós volt, a tojásos rész meg sótlan! Pozitívum a tejet nem kellet kifizetnem, viszont a képen is látszik, hogy az étlapon az árak egyáltalán nincsenek feltüntetve! Meglepett még a hamus igaz kint voltunk a teraszon és lehetett dohányozni!
Minden évben 2-3 alkalommal megfordulunk itt. Az étterem dekorációja az 1910-20-s évek hangulatát idézi modern felfogásban. Itt a vendég olyan tárgyakat is láthat amelyekkel egy néprajzi múzeum kiállításán találkozhat. Tiszta, rendezett. A pincérek kedvesek de olyan lassúak akár egy mély depresszióval küszködő lajhár!
Az ételek standard minőségűek, nem a magas színvonalú gasztronómiát képviselik. Érdemes hét közben a menüt választani mert változatos, friss és nem kell rá órákat várni, hogy kihozzák. De hétvégén csak az extrém beütésű, bivaly gyomrú turista vállalja be a menü kollekciót! ! Mert ami az előző napokon megmarad azt feldolgozott, átkomponált formában viszontlátja! ! Pld: Húsos tészta az előző napi malacsültből. Az étterem árai a közép kategóriát képviselik de én a kapott minőséghez képest drágának tartom.
Sosem voltunk még ennyire korán, szezon előtt Hajdúszoboszlón. A nyüzsgő nyári hangulat hiányzott, és szerettünk volna egy másik éttermet kipróbálni a jól bevált helyett - ez közelebb volt a szállásunkhoz. A külsőre főleg csülkős, túróscsuszás helynek tűnő étterem igazi pozitív csalódás volt.
Változatos az étlap, bár az ár kicsit magas, a hely, a kiszolgálás feledteti. Rántott májat kértem sült krumplival, plusz hozzá paradicsomsalátát. A krumpliból alig ettem, a saláta és a máj annyira finom volt együtt. A gesztenyepürét is frissen készítették.
Többször jártunk már Hajdúszoboszlón,de most próbáltuk ki először a kemencés csárdát. A hely hangulata vonzott. Kár volt az ételeket kipróbálni. A fokhagymakrém leves ehetetlenül sós,a két személyes tálon a rántott máj kemény, rágós,a fokhagymás szelet papírvékony, rágós,a sültkrumpli valami borzalmas fűszerkeverékkel volt megszórva,talán valami curry-s.
A zöldköret szétfőzött sós,a párolt rizs szintén sós. Egyedül a savanyúság izlett,de abból nagyon keveset adtak horror összegért. Valószínűleg rámennek arra,hogy a sok sós ételre minél több italt fogyasszon az ember,mert az italok árát is szépen megkérik. Csalódás volt.
Minden alkalommal, ha Hajdúszoboszlón járunk elmegyünk a csárdába. Most is így tettünk. Én a zenészt lecserélném, egy ütemre valami förtelmes ének hanggal próbált mindent elénekelni, kár volt. A szakács gyengébbnek tűnik az ételek alapján mint egy éve, de a pincérek nagyon szolgálat készek, aranyosak,a hely varázsa is meg maradt.