A harangház Oborzil Edit iparművész és Rácz Zoltán építész együttes alkotása, mely az Oborzil harang-hagyatékot mutatja be. A kör alaprajzú nyitott építményben 50 db alumínium harang került elhelyezésre. Az épület megtervezésekor Rácz Zoltán építőművész több jelképrendszert alkalmazott, hiszen a Harangház négy darab pillére a négy évszak, a négy égtáj és a harangrendszer kezdőpontjait is jelöli.
Az itt elhelyezett három darab festett jelfa a Turul legendát, a Csodaszarvas történetét és az Életfához fűződő mese és mondaköröket jeleníti meg. A jelfákon ősi rovás írással az alábbi feliratok olvashatóak:Turulo: Áldott szép Nap, fényes szép Nap, hajnalodva megszületik, megjelenik, fényesedikCsodaszarvas: Követ vagyok ég Atyától, Küldött vagyok nagy törvénytőlLélekmadár: Megérik a Föld is egy új születésre A Harangház harangjai egyedi alkotások, melyek létrehozásánál a művészeket a XI-XII. századi kőfaragvány, ötvösmunka, ékköves berakás, palástminta, hímzés és zsinórozás ihlette. A harangok szimbólumai Szent István korától napjainkig egy-egy jelképes eseményhez vagy személyhez köthetők.
Kihagyhatatlan 2023. augusztus 13.a párjával járt itt
Én sem hagytam ki a harangházat Hajdúszoboszlón, ha már ekkora új szimbóluma keletkezett a városnak, Jó időben sétálva, jó helyen meg is találtuk, szépen sütött a nap, és elkalandoztunk mi is a harangok között.
Mint tudjuk, egy házaspár ajándékozta/hagyományozta a városra a harangokat, és mindezt sikerült építészetileg is olyan jól megoldani, mármint a harangok elhelyezését, hogy öröm szemnek-lábnak nézelődni, sétálni ebben a műben vagy körülötte. Látom, sok fantom ideértékelőnek is tetszett, meg is tudom érteni.
Kihagyhatatlan 2022. április 1.gyerekekkel járt itt
Hajdúszoboszló nevezetességeire, látnivalóira rákeresve minden web portál ezt a látványosságot adta ki elsőre. Egy modernkori, kvázi friss, új alkotás, amely 1999-ben a Millennium tiszteletére készült, de mára a város szimbólumává vált. A város egyik legforgalmasabb részén, a gyógyfürdő előtti parkban található, mellette a gyerekeknek játszótér épült.
A komplex szimbolikájú alkotás összesen 50 db alumínium harangból épül fel, a 4 pillér a 4 égtájat, a 4 évszakot jelképezi, a 3 festett jelfa a Turul legendát, a Csodaszarvas történetét és az Életfához fűződő mesét (Lélekmadár) jelképezi, ezzel a magyarok eredetmondáira utalva. Délelőtt 11-kor harangjáték van, lehet, hogy máskor is, de a 11 órásat kétszer is hallottuk. Nagyon izgalmas, különleges alkotás, stílusában egy kicsit Makovecz Imre stílusát idézi. Érdemes több napszakban több irányból, több oldalról körbejárni, megkerülni, nézelődni. A gyerekeknek is tetszik, úgy láttam, szívesen kongatták meg a kisebb-nagyobb harangokat.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 197 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.