Különös, mondhatnánk, durva emlékmű áll a hatvani körforgalomnál, éppen ott, ahogy Csány felé fordulnánk. Ha nem ismered az okát, jelentését, akkor megállsz és megnézed. Tudnunk kell, hogy itt valami kegyetlen esemény történt, ráadásul kirívóan becstelen.
A Tanácsköztársaság összeomlása után, miután több ország alaposan ellátta a baját, bevonultak a román csapatok és egészen a fővárosig megszállták Magyarországot. Közben a mezőkövesdi katonai kórházból is menekülni kezdtek Budapest felé a sebesült vöröskatonák, már, aki tudott. Velük ment az ápolószemélyzet egy része is. Ne szaporítsuk a szót, a románok elfogták őket és előzetes ígéretük ellenére itt, e helyen kivégezték a csoportot. Az emlékműtől pár méterre egy feszület is áll, nem passzol a Tanácsköztársaság szelleméhez, de nem is segített rajtuk semmit. Ha segíthetett volna, akkor. . . hmm. . . na, nem írok inkább. Én, mint semmihez nem értő laikus magyar vándor, azon töprengtem, hogy az általam ismert vadindulati magyarok kedvenc főellensége a Tanácsköztársaság, Kun Béla, meg hát az un. "komcsik". Ugyanennek az intellektuálisan kisemmizett rétegnek szintén kiemelten szidandó ellensége a románság. Egy ilyen pallérozott elmének erről az emlékműről mi lehet a véleménye? Itt kit szid? Nem fogok rájönni, de ott állva, mélységesen szomorított ez az egész. A durván megmunkált emberalakú sziklák a golyónyomokkal nem adtak választ, sem mentséget semmire.