A hédervári Árpád-tölgy valószínűleg Magyarország legidősebb fája. A kutatók 700-800 évesre becsülik, s nem meglepő, hogy egy legenda is fűződik hozzá. Eszerint a fa törzsén található nyomokat Árpád fejedelem lovának kötőféke hagyta 907-ben. Bár az évszázadok alatt keményen helyt állt, nem is olyan rég négy óriási ágából hármat letörött a szél és korhadásnak indult.
2007-ben civil összefogás indult a megmentésére, amely szerencsére sikerrel végződött. A korhadt részt eltávolították, s ezáltal egy kapu jött létre, ami alatt akár ti is átsétálhattok.
Kihagyhatatlan 2023. április 10.a párjával járt itt
Ha igaz, akkor azért ez itt mégis Magyarország legöregebb fája. . . még jó, hogy az ember mindig beköszön neki, ha erre jár. Régen még ökörködtem azzal, hogy beállok a kikorhadt közepébe és ott fotózkodok, mint egy kötelezően turista, ma már nem, ez már megvolt.
Az ilyen fákat mindig legendák veszik körül, Árpád ide kötötte a lovát a pozsonyi csata előtt, innen mászott le az első előember a földre és az első szava Trianon volt, de mindettől függetlenül fantasztikus élőlény! Talán a mohácsi csata óta él itt! És még mindig él, hoz ágakat, leveleket, bár a nagy ágai már részben letörtek, de a megmaradtat reméljük, jól alátámasztották és túlél! Mi a mi életünk, korunk, ehhez a fához képest? Kérészek vagyunk csak.
Kihagyhatatlan 2023. március 19.a párjával járt itt
Magyarország legidősebb fája ma már erős támasztékokkal, de tartja magát. Belül nagyon üreges, de nagy ága most rügyekben állt. Tisztelettel néztük, hogy tovább küzd és élni akar, bármilyen sérülések is érték.