A hegyesdi vár feltehetően már a 13. század második felében is állt és a tatárok újabb támadása ellen nyújtott védelmet. Napjainkban egy kevésbé ismert várrom a Balaton-felvidéken, a maradványok a Tapolca és Veszprém között vezető 77-es út mentén találhatóak, Hegyesd község határában, egy 281 méter magad dombon.
Érdekesség, hogy vár az egyik helyszíne Bogáti Péter "Halló, itt Mátyás király" című regényének. A történet szerint a várat egy Drágffy Bertalan nevű személy birtokolta.
Kihagyhatatlan 2024. szeptember 30.a párjával járt itt
Várrom és ajánlott a jó talpu cipő vagy túrabakancs. A sárga sáv jelzésen mentünk fel, majd a tanösvényen le. A jelzések jók, követhetők. Lefelé sok lépcső vezetett amíg leértünk. Picike vár lehetett, most romjaiban is tiszteletet parancsol. A kilátás gyönyörű!
Leereszkedvén a hegyekből, először megcsodáltam a hegyesdi tavat, azután kedvet kaptam arra, hogy megmásszam a várhegyet is. Nem egy híres hely a hegyesdi vár, tulajdonképpen 500 éve nincs semmiféle jelentősége, amikor a magyarok kiverték innen a törököket, annyira leromlott, hogy nem építették újjá, inkább lerombolták végleg.
Valaha magánvár volt, most az erdőé. Az út fokozatosan emelkedik a tető felé, egyre meredekebb, azután lépcsők jönnek, azok is egyre meredekebbek lesznek, a végén meg elfogy mindenféle út, a kapumaradványon belül nincs tovább, sziklát kel mászni. De megéri, én a magam rozzant öregségében is fel tudtam mászni a zuzmós köveken, a kilátás ugyanis kárpótol minezért. Van egy rögzített távcső, azzal lehet nézelődni körbe-körbe. És közben elképzelni, hogy itt hajdan egy élettel teli vár is volt.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.