Az emlékművet 1996-ban az államalapítás tiszteletére és 1100. évfordulójára készítették el. A két kősziklából álló alkotáson Magyarország és Herceghalom rézből készült címerei, a 896-os és 1996-os évszámok illetve a "Hazádnak rendületlenül" felirat olvasható. Az alkotást Fáskerti István szobrászművész és Keresztes Béla ötvös készítette.
Láthatunk egy fekvő követ is, mely a Kárpát-medence domborzatát rajzolja ki.
Két öreg ült a padon déltájt, erősen italkedvelő hangulatban. Helyiek. 3 napja volt március 15. szépen tele vannak tűzdelve a virágágyasok is zászlócskákkal. Kérdezem a helyi erőket az emlékműről. "A fene tuggya" - mondták. Hát, valami háborús. Én: - De, gondolom, a honfoglalással kapcsolatos, mert a dátumok rajta olyanok.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 5 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.