Egy igazi édenkert a hidegségi Papkert, ahol testi és lelki feltöltődés várja a látogatókat. A település központjában található dombra épült a Papkert, mely a 13. században Csák soproni ispán helyi birtokközpontja volt. A kert különlegessége, hogy 21 forrás fakad itt és ennek köszönhetően egy igazán különleges természeti környezet alakult ki, számos védett állat- és növényfajjal.
A kertet 2020-ban teljesen megújították, a sétautak mentén információs táblák segítik a látogatókat, melyek által megismerhetik a botanikai különlegességeket, de bibilia idézetekre is lelhetnek. A Fertő-parti településeken át vezető Mária-út zarándokút is érinti a kertben található Mária-barlangot.
Úgy volt, hogy a harangláb megállított az út szélén egy ködös napon, aztán pont ide kanyarodtam be, megállni és haranglábazni. Mert, hogy ez a két dolog egymással szemben van az országút szempontjából. Így aztán nagyon adódott, hogy bejárjam, amiről amúgy is tudtam előzetesen ZigZag tapasztalataiból.
Ajtó nyitva, és van valami felirat, hogy jegyet csak előzetesen a neten lehet venni, hú, akkor itt bajba vagyok. De azért bejártam, mert van egy olyan alternatíva is, hogy a helyi adománygyűjtő-perselybe is be lehet dobni. Magányos kis barangolás ez, egy eleven embernek se híre se hamva, viszont vannak szobrok, ha azokat megszemélyesíted, máris nem vagy egyedül. Romantikus kert, kis dimbekkel-dombokkal, békalencsés tavacskákkal, Krisztus fából, Mária meg szokása szerint barlangban. Van harangláb bent kertben is, de itt fából, a szabadtéri mise eszköze lehet, itt is lehet gyületezetet tartani. Épületek is vannak, a hosszú úton járó ember nagy örömére tisztességes WC is, meg hát kápolna is van, amibe először nem jutottam be, de két nap múlva igen. Ajánlatos séta bárkinek, szívesen propagálom én is. Elmélkedő hely. Ha szerencséd van, egyedül vagy itt és csak te, meg a gondolataid.
Kihagyhatatlan 2023. szeptember 27.gyerekekkel járt itt
Ha Hidegségben járunk, két látnivaló van, amit szerintem nem szabad kihagyni, az egyik a XII. századi templom a temetődombon, a másik pedig a Papkert, amely a település központjában található a Fő út mellett. Ez egy igazi csodapark, meseerdő, édenkert.
A felújított kápolnát - ahol rendszeresen tartanak istentiszteleteket - úgy alakították ki, hogy az épített oltár helyett az apszis, illetve a papi katedra mögött egy üvegfal található, amely mögött a buja természetet, a gyönyörű zöld kertet láthatjuk. A kert egy pihenőpark, ahol békés sétákat tehetünk a szép környezetben, vagy csak úgy elüldögélhetünk, de van Szűzanya-barlang, Mária-szobor, kis tó békákkal és számos - telepített - botanikai érdekesség. A Hidegségben fakadó 21 forrásból több is a parkban található. A tó körül Kneipp-taposósétányt alakítottak ki. A Papkert a Mária-zarándokút egyik fontos állomása, Mária-kegyhely.