Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
Kategória Egyéb látványosság
Városháza Hódmezővásárhely bemutatkozása
A 19. század elején épült földszintes épület kicsinek bizonyult az 1873-ban megnövekedett közigazgatási hivatalok számára, ezért 1890 kiírtak egy pályázatot az új városházára. Az első pályázatot Ybl Lajos nyerte el, az ünnepélyes alapkőletételre 1892. április 12-én került sor, majd 1894. januárjára készült el az épület.
A harangot a budapesti Walser cég készítette. Az épület ekletikus stílusban épült, reneszánszt idéző historizáló elemekkel, háromszögletű ablakpárkányokkal, rokokós fűzérekkel, a főhomlokzatot pedig rusztika díszíti. 1970. szeptember 4-én leégett a toronysisak, majd 1971. március 4-én a tetőszerkezet. A megrongálódott harangot a téren helyezték el. Az újat Gombos Lajos őrbottyáni harangöntő mester készítette. Az előcsarnokban márványtáblákon olvasható az építés dátuma, valamint a király, a miniszterelnök, a főispán és az építtető polgármester neve. Külön emléktáblát helyeztek el Ybl Lajos tiszteletére.
Jártál már itt? Értékeld elsőként a helyet!3 darab első értékelés után Felfedező kitüntetéssel jutalmazunk!