Az Ófalu egyik legemblematikusabb palóc épülete kétség kívül a Falumúzeum, már 1964 óta. Belépve elénk tárul a múlt század első felének paraszti világa egy gyermekével és egy szülővel együtt élő fiatal házaspár lakásának képében. A néprajzi kiállításon megtekinthetjük a palóc bútorok, használati tárgyak és eszközök jellegzetes darabjait.
Hollókőn, az Ófaluban van egy tájház is, meg egy falumúzeum is, nem nagyon tudom, mi a lényegi különbség a két elv között, mindenesetre ez a falumúzeum is egy tájház. Kicsit szerényebb kivitelben, mint más tájházakban szokás, hát akkor itt elégedjünk meg ennyivel. A középső helyiségbe lépünk, itt ül a kasszírhölgy, és beszedi a pénzt.
Azután balra is van egy tisztaszoba, nagy, feltornyozott ágyneműhalommal, ami ugyebár a jólét jele, meg a ház másik végén is van egy amolyan szerszámoskamra, vegyes rendeltetésű helyiség, de ágy is van benne, a régi családok egymás hegyén-hátán aludtak sokan, a férfiak meg még sokszor az istállóban is. Igaz ugyan, hogy a tisztaszobát leginkább kiemelet eseményeknél, vendég, esküvő, ravatalozás stb. alkalmakkor használták. Szóval, sok régi használati tárgyat is megszemlélhetünk, a hölgy is, aki a házban szolgálattevő, kedves volt, kommunikatív és informatív, de messze nem ez a legérdekesebb gyűjteménye a településnek.
Kihagyhatatlan 2020. szeptember 25.barátokkal járt itt
Az Ófalu közepén az egyik házban van berendezve a falumúzeum. Tele csodás régi tárggyal, tele emlékekkel. Az ott dolgozó hölgy mindent elmesélt, amit tudni kell. Jó volt nézni a régi dolgokat, és a sok praktikumot, amivel őseink éltek. Minden tárgynak megvolt a haszna, értelme, praktikuma. A régiek jobban használták az eszüket, mint a mostani emberek.
Húsvét Vasárnap töltöttünk itt egy napot. A belépő meglehetősen borsos áru volt és ami nagyon furcsállottam, hogy SZÉP kártyával nem lehetett fizetni, sőt a Tourinform épületében bankkártyával sem. Érdekes és szép volt a falu és a vár is. Az árak nagyon magasak, nem az átlag magyar ember pénztárcájához szabottak sajnos.