Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

GÓLYAÜNNEP

Hortobágyi Madárpark HortobágyHortobágyi Madárpark Hortobágy a térképen

Kihagyhatatlan 2024. augusztusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. augusztus 19.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Gólyaelengedéses Gólyaünnepet rendez a mostani, aug. 20-i hosszú hétvégi napokon a Hortobágyi Madárpark Madárkórház. A különböző sérülésekkel hozzájuk került és sikeresen meggyógyított gólyák közül összesen 80 madár nyeri vissza szabadságát. Mi az első napon voltunk, amikor elkezdődött az elengedés, az első hét gólya útra kelt a Nagyröpde melletti kunhalomról. Ez volt a főpróba, és sikeres volt.
Vadon élő társaik többsége az elmúlt napokban már elindult délre a Hortobágyról. De ahogy mentünk oda, az útközbeni gólyafészkek is üresek voltak.
Ezért mondják régóta, hogy a gólya a legmagyarabb madár, hiszen augusztus 20. táján megy el tőlünk, és március 15. körül érkezik vissza. Két fontos nemzeti ünnepet köt hát össze ittlétével a fehér gólya.
A szabadon engedésre előzetesen lehetett jelentkezni a Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány Facebook-oldalán, de mi nem voltunk olyan bátrak, hogy ezt merjük vállalni. Egy felnőtt gólya 3-4 kg súlyú, és a bezártság után szabadulni, repülni szeretne. Nem gondoltuk, hogy meg tudnánk tartani egy ilyen madarat és segíteni a levegőbe emelkedésben. Pedig hát a Madárkórház híres igazgatója, dr. Déri János mindenkinek, kicsinek, nagynak és a gólyáknak is segített. Mi mégis megelégedtünk azzal, hogy megnézzük a kirepülést. Nagy élmény volt!
És amikor a gólyaröptetés sikeresen megtörtént, megtekintettük a madárgyógyítás, -gyógyulás folyamatait a Látványkórházban. Megjegyezve, hogy ma már némileg pontosításra szorul a bevezetőszöveg állítása, mivel bárhonnan fogadnak ellátásra szoruló madarakat, ha meg lehet oldani az odajuttatásukat. Tavaly több mint 7000 sérült madarat fogadtak és láttak el, természetesen nemcsak gólyákat.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Hortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - EgyébHortobágyi Madárpark Hortobágy - Egyéb

Hortobágyi Madárpark további értékelései

2022.07.14a párjával
Kihagyhatatlan
Érzelmi kötődésem van hozzá, sok évig ide fizettem az adóm utalható százalékát, és népszerűsítettem a helyet. Teljesen felháborított, hogy az emberek túlnyomó többsége "állat", "állatbarátság", "állatszeretet" címszó alatt kizárólag kutya és macskabarátságot ért, a természet valódi állatai meg...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Kamilla Balmazújváros - Senior nyugdíjas csomag hétközben, fürdőbelépővel
Hotel Kamilla Balmazújváros
137.400 Ft / 2 fő / 3 éjtől félpanzióval
Hotel Kumánia Kisújszállás - Napi árak félpanziós ellátással
Hotel Kumánia Kisújszállás
32.900 Ft / 2 fő / éjtől félpanzióval
Silver Hotel Hajdúszoboszló - Legjobb ár félpanzióval
Silver Hotel Hajdúszoboszló
93.656 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval