Az 1903-ban a falu közepén emelt lakóházat 1983-ban, vásárlás után alakították át Falumúzeummá. Berendezése a kisparaszti sorban gazdálkodó Braun család több évtized alatt összegyűlt tárgyaiból áll, a tárlaton teljes eszközkészletük tekinthetők meg. Nyitva tartás:Sze-P 15-17Szo-V 10-12, 15-17KiállításokKözépparaszti családi porta
Iklad kb. 2000 lakosú falu a Galga-mentén, Pest megyében, Aszód szomszédságában, még ma is jelentős német (sváb) nemzetiséggel. Az egy főutcás falu közepén, a Főút mellett közvetlenül, a pékséggel szemben található a falu múltját, történelmi emlékeit bemutató tájház, amelyet egy régi parasztházból alakítottak ki.
A ház 1903-ban épült, a kisparaszti sorba tartozó - sváb - Braun család élt benne több generáción át. A házban látható bútorok, berendezési eszközök, használati tárgyak jórészt a Braun család hagyatékából származnak, azaz különlegesség, hogy itt az eredeti tárgyak láthatóak. A család - hasonlóan a környék többi családjához - gyűjtötte a festett tányérokat -, ezek a konyhán kívül a szobákban is helyet kaptak. A 80-as évek óta működik a tájház.