Jáki Szent György Apátsági Templom Ják bemutatkozása
A jáki templom alapítója a Ják nemzetségből származó Jáki Nagy Márton nemes, a környék gazdag földbirtokosa. A Ják nemzetség alapítója az a Wasserburgi Wecellin nevű bajor lovag, aki Gizella királynő, Szt. István feleségének kíséretében jött be Magyarországra. Itt a királyi testőrség parancsnoka lett és nagybirtokot kapott.
A templom és a bencés kolostor alapításának ideje: 1214. Az építés 1256-ig tartott, három szakaszban.
És akkor most nem a budapesti Városligetben lévő Vajdahunyadvárában található másolatról van szó, hanem az igaziról. Talán Magyarország egyik legismertebb ősi temploma. a kultikus román stílusú kapuval. Érdekes, hogy ifjúságomnak mindkettőhöz, az igazihoz és a másolathoz is szoros köze van, Szombathelyen rövid biciklis kiruccanás Ják, meg maga a templom, Budapesten meg a Hősök tere mellett laktam, és azért.
Kicsi a világ. Viszont a jákit, most úgy emlékszem, az elmúlt évtizedekben sohasem láttam háborítatlanul, valakik, valamik mindig túrtak-fúrtak a helyszínek, most is fel van állványozva a híres kapu, megközelíthetetlen, a környék kerítésekkel lezárt, a fél Magyarország várai, templomai, kastélyai gőzerővel renoválódnak, a birodalmi törekvések hatására. De azért szombaton tettünk egy kísérletet, és ritka szerencsénk is volt, mert egyénként kerítés van, lánc és lakat, de egy esküvő úgynevezett próbája volt éppen, és rezzenéstelen arccal besétáltunk a próba-násznéppel együtt egy kis örömködés és pár fotó erejéig. Megmutatom, jó kaland. A templom szép volt, szép így a kórházi ágyon is, és szép lesz, ha megint felgyógyul, teljes épségében.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.